TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Bakan Gürlek’ten AP’ye sert yanıt: Türk yargısına vesayet dayatılamaz

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Bakan Gürlek’ten AP’ye sert yanıt: Türk yargısına vesayet dayatılamaz

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye’deki yargı süreçlerine yönelik eleştirilerine sert tepki gösterdi. Gürlek, AP raporlarının bağlayıcı olmadığını ve Türk yargısının tam bağımsız olduğunu belirtti. “Türk yargısına vesayet kurulamaz” ifadesini kullanan Bakan, Türkiye’nin terör, organize suç, yolsuzluk ve hukuksuzlukla mücadelesinin kararlılıkla sürdüğünü söyledi.

AP raporları siyasi metinlerdir

Gürlek, AP’nin yayımladığı raporların sadece tavsiye niteliğinde siyasi metinler olduğunu vurguladı. “Avrupa Parlamentosu’nun kararları, üye ülkeler için dahi bağlayıcı değildir. Türkiye, hukuk devleti ilkelerine bağlı, bağımsız yargısıyla yoluna devam etmektedir” dedi. Bakan, son dönemde bazı siyasi çevrelerin yargı süreçlerini hedef alan kampanyalar yürüttüğünü, bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Yargı bağımsızlığı tartışmaları

Türkiye’de yargı bağımsızlığı, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yeniden yapılandırılan yargı sistemiyle gündeme geliyor. Muhalefet partileri ve bazı uluslararası kuruluşlar, yargı üzerindeki siyasi baskıları eleştirirken, hükümet yetkilileri yargının şeffaf ve bağımsız olduğunu savunuyor. Avrupa Parlamentosu’nun düzenli olarak yayımladığı Türkiye raporlarında, yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü ve temel haklar konusunda endişeler dile getiriliyor.

Bakan Gürlek, Türkiye’nin bu eleştirilere rağmen yargı reformlarına devam ettiğini belirterek, “Amacımız adaletin en hızlı ve etkin şekilde tecelli etmesidir. Yargı mensuplarımız, hiçbir dış ve iç müdahaleye izin vermeden görev yapıyor” şeklinde konuştu.

Son olarak, Türkiye’nin terörle mücadelede elde ettiği başarıların uluslararası platformlarda takdir edilmesi gerektiğini söyleyen Gürlek, “Türk yargısı, terör örgütleriyle mücadelede önemli davalara imza atıyor. Bu süreçte herhangi bir siyasi talimat söz konusu değildir” dedi.

Hukukçular ise konuyu farklı boyutlarıyla değerlendiriyor. Bazı hukukçular, yargı bağımsızlığının güvence altında olduğunu ancak bazı davalarda sürecin uzamasının endişe verici olduğunu ifade ediyor. Diğer yandan, sivil toplum örgütleri, yargı reformlarının devam etmesi gerektiğini savunuyor.

Bağımsız değerlendirmeye göre, Türkiye ile AB arasındaki gerilimler yargı konusunda da kendini gösteriyor. Ankara, raporların objektif olmadığını savunurken, Brüksel kriterlerine uyum konusunda ilerleme kaydedilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu tartışmalar, iki taraf arasındaki diyaloğun seyrini belirleyecek gibi görünüyor.

Etiketler:
Akın GürlekAvrupa Parlamentosuyargı bağımsızlığıAdalet BakanlığıTürkiye

İlgili Haberler

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Uzman isim kuruşu kuruşuna hesapladı
Siyaset

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Uzman isim kuruşu kuruşuna hesapladı

10 dk önce

Ali Mahir Başarır: 'Bizim alnımız açık, başımız dik
Siyaset

Ali Mahir Başarır: 'Bizim alnımız açık, başımız dik

18 dk önce

Özgür Özel'den Lüleburgaz'da Sert Mesaj: 'CHP'ye Çökmeye Kalkanlar Bilsin
Siyaset

Özgür Özel'den Lüleburgaz'da Sert Mesaj: 'CHP'ye Çökmeye Kalkanlar Bilsin

22 dk önce

Sivas Katliamı'nın 33. yılında Tunceli'de 33 bağlama ile anma
Siyaset

Sivas Katliamı'nın 33. yılında Tunceli'de 33 bağlama ile anma

35 dk önce