TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Bakan Gürlek: Azerbaycan suçluların iadesinde tam iş birliği yapıyor

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Bakan Gürlek: Azerbaycan suçluların iadesinde tam iş birliği yapıyor

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Azerbaycan'ın suçluların iadesi konusunda Türkiye'ye her türlü kolaylığı gösterdiğini belirtti. Bakan Gürlek, iki ülke arasındaki adli iş birliğinin güçlendiğini vurgularken, bu durumun uluslararası hukuk çerçevesinde önemli bir örnek teşkil ettiğini ifade etti. Konuşmasında, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki hukuki altyapının derinleştirildiğine dikkat çeken Gürlek, özellikle iade süreçlerinde yaşanan hızlı ve etkili iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Adli iş birliğinde yeni dönem

Türkiye ve Azerbaycan arasında imzalanan ikili anlaşmalar, suçluların iadesi konusunda önemli bir zemin hazırladı. Bakan Gürlek, Azerbaycan makamlarının taleplere anında yanıt verdiğini ve gerekli yasal prosedürleri titizlikle uyguladığını kaydetti. Özellikle organize suç örgütleri, uyuşturucu kaçakçılığı ve terör suçları gibi alanlarda iade taleplerinin hızla sonuçlandırıldığı belirtildi. Gürlek, "Azerbaycan, hukukun üstünlüğüne verdiği önemi bu süreçlerde açıkça göstermektedir. Suçluların iadesinde ortaya koydukları iş birliği, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın bir yansımasıdır" dedi.

İade süreçlerinde somut adımlar

Son dönemde Türkiye'nin talep ettiği birçok suçlu, Azerbaycan tarafından hızlı bir şekilde iade edildi. Bakan Gürlek, bu konuda rakamsal verileri paylaşmasa da sürecin başarısına vurgu yaptı. İade taleplerinin, Interpol ve ulusal kanallar aracılığıyla yürütüldüğü, hukuki danışmanlık ve konsolosluk desteği de sağlandığı ifade edildi. Uzmanlar, iki ülke arasındaki bu iş birliğinin bölgesel güvenlik açısından kritik önem taşıdığını belirtiyor. Ayrıca, adli iş birliğinin sadece iadeyle sınırlı kalmadığı, eğitim programları ve yargı reformu çalışmalarında da ortak hareket edildiği kaydedildi.

Bakan Gürlek, konuşmasının devamında Türkiye'nin uluslararası ceza hukukunun gelişime katkılarına da değindi. Suçluların iadesi konusunda Libya, Somali ve Afganistan gibi ülkelerle de benzer iş birlikleri yürütüldüğünü, ancak Azerbaycan'ın bu alandaki performansının ayrıcalıklı olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki güven mekanizmasının, yargısal süreçlerin daha şeffaf ve hızlı ilerlemesine olanak tanıdığı ifade edildi.

Uzman değerlendirmelerine göre, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki suçlu iadesi uygulamaları, uluslararası hukukta model teşkil edebilecek nitelikte. Her iki ülkenin de hukuk sistemleri arasındaki uyum ve karşılıklı saygı, iade taleplerinin reddedilme oranını minimuma indiriyor. Bakan Gürlek'in açıklamaları, bu iş birliğinin sadece suçla mücadele değil, aynı zamanda iki ülke arasındaki dostluk bağlarının pekişmesine de katkı sağladığını gösteriyor. Azerbaycan'ın bu süreçteki kolaylaştırıcı rolü, Türkiye'nin bölgesel güvenlik stratejileri açısından da değerli bir ortaklık sunuyor.

Etiketler:
Azerbaycansuçlu iadesiAdalet Bakanı Akın Gürlekadli iş birliğiTürkiye

İlgili Haberler

19 yıllık sır perdesi aralandı: Batman'daki Aydın Özcan cinayetinde 10 gözaltı
Gündem

19 yıllık sır perdesi aralandı: Batman'daki Aydın Özcan cinayetinde 10 gözaltı

12 dk önce

Varşova-Tel Aviv uçağında 7500 kodu paniği: F-16'lar eşlik etti
Gündem

Varşova-Tel Aviv uçağında 7500 kodu paniği: F-16'lar eşlik etti

17 dk önce

Ünlülerin Avrupa Göçü: Sıcak Ülkeler Yeni Adres
Gündem

Ünlülerin Avrupa Göçü: Sıcak Ülkeler Yeni Adres

18 dk önce

19 yıllık sır cinayet aydınlatıldı: O ceset Aydın Özcan'a ait çıktı
Gündem

19 yıllık sır cinayet aydınlatıldı: O ceset Aydın Özcan'a ait çıktı

20 dk önce