TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Bakan Güler: İttifak için tarihi dönem

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Bakan Güler: İttifak için tarihi dönem

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, NATO ve savunma alanında ittifak için önemli bir dönemden geçildiğini belirterek, ortak güvenlik vizyonunun güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Güler'in açıklamaları, uluslararası savunma iş birliğinin kritik eşiğinde olduğumuzu ortaya koyuyor.

Güler'in vurgusu: İttifak dayanışması

Bakan Güler, yaptığı son değerlendirmede "NATO için önemli bir noktadayız. İttifak üyeleri arasında koordinasyon ve dayanışma, karşı karşıya olduğumuz güvenlik tehditlerine karşı en etkili araç" dedi. Güler, özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ve Orta Doğu'daki gelişmeler bağlamında NATO'nun uyum yeteneğinin test edildiğine işaret etti.

Savunma sanayiinde yerlilik ve millilik

Bakan, Türkiye'nin savunma sanayiinde yerlilik oranının %80'e ulaştığını hatırlatarak, bu başarının ittifak içindeki konumu güçlendirdiğini söyledi. "Milli teknoloji hamlesiyle yerli üretim kabiliyetimiz arttı, bu da ittifakın savunma kapasitesine katkı sağlıyor" ifadelerini kullandı. Ayrıca NATO'nun yeni stratejik konseptinin belirlenmesi sürecinde Türkiye'nin pozisyonuna değindi.

Güler, son dönemde Yunanistan ile başlatılan olumlu diyaloğun ittifak içi uyuma katkıda bulunduğunu, ancak Ege ve Doğu Akdeniz'deki kırmızı çizgilerin korunduğunu ifade etti. "Komşularımızla ilişkilerde yapıcıyız, ancak ulusal çıkarlarımızdan ödün vermeyiz" dedi.

NATO'nun geleceği ve Türkiye'nin rolü

Bakan Güler, NATO'nun gelecekteki tehdit algılamasında siber savunma ve hibrit savaş konularına ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'nin bu alanlardaki deneyimini müttefiklerle paylaşmaya hazır olduğunu söyledi. "İttifak, 21. yüzyılın zorluklarına uyum sağlamalı. Türkiye olarak bu dönüşüme aktif katkı sunuyoruz."

Toplantıda ayrıca savunma harcamalarının artırılması konusu da ele alındı. Güler, "Türkiye, GSYH'sının %2'sinden fazlasını savunmaya ayırıyor. Bu, müttefiklerimiz için örnek teşkil ediyor." dedi. NATO'nun genişleme süreci hakkında ise, "Yeni üyelerin katılımı ittifakın caydırıcılığını artırır, ancak bu sürecin ittifak ilkelerine uygun yürütülmesi önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Güler, son olarak uluslararası terörizmle mücadelede işbirliğinin önemine dikkat çekti. "Terör örgütleri hangi kılıfa bürünürse bürünsün, hedef alınmalıdır. Bu konuda müttefiklerimizden somut adımlar bekliyoruz." dedi.

Etiketler:
Milli Savunma BakanıYaşar GülerNATOsavunma sanayiiittifakTürkiye

İlgili Haberler

Muğla merkezli 3 ilde terör operasyonu: 17 gözaltı
Siyaset

Muğla merkezli 3 ilde terör operasyonu: 17 gözaltı

2 dk önce

NATO Zirvesi Savunma Sanayii Forumu ile Ankara'da Başladı
Siyaset

NATO Zirvesi Savunma Sanayii Forumu ile Ankara'da Başladı

2 dk önce

Tanju Özcan'ın yargılandığı Bolu Belediyesi davasında ilk duruşma sürüyor
Siyaset

Tanju Özcan'ın yargılandığı Bolu Belediyesi davasında ilk duruşma sürüyor

3 dk önce

Erol Önderoğlu, RSF Türkiye Temsilciliği Görevini Bırakıyor
Siyaset

Erol Önderoğlu, RSF Türkiye Temsilciliği Görevini Bırakıyor

3 dk önce