Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Srebrenitsa Soykırımı'nın 31. yıl dönümünde Bosna-Hersek'in Potoçari kentinde düzenlenen anma törenine katıldı. Bakan Göktaş, burada yaptığı açıklamada, "Buradaki acıyı asla unutturmamak ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajını iletmek üzere buradayız" ifadelerini kullandı. 1995 yılında yaşanan Srebrenitsa Soykırımı'nda hayatını kaybeden 8 bin 372 Boşnak, anma töreninde dualarla anıldı.
Törende duygusal anlar yaşandı
Bakan Göktaş, anma töreninde şehitlikte karanfil bırakarak, soykırım kurbanlarının ailelerine başsağlığı diledi. Törende konuşan Göktaş, "Srebrenitsa, insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biridir. Bu acıyı tüm dünyaya anlatmak ve bir daha yaşanmaması için mücadele etmek boynumuzun borcudur" dedi. Bakan, Türkiye'nin Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğüne verdiği desteği yineleyerek, "Cumhurbaşkanımızın da her fırsatta dile getirdiği gibi, Bosna-Hersek'in huzuru ve istikrarı bölge için hayati önemdedir" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin tutumu net
Türkiye, Srebrenitsa Soykırımı'nın tanınması ve faillerinin cezalandırılması konusunda uluslararası alanda en aktif ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, her yıl Srebrenitsa anma etkinliklerine mesaj göndererek, soykırımın unutturulmaması gerektiğine vurgu yapıyor. Bakan Göktaş'ın ziyareti, iki ülke arasındaki güçlü bağların bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Anma törenine, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri ve çok sayıda yabancı diplomat da katıldı.
Srebrenitsa Soykırımı'nın tarihçesi
11 Temmuz 1995'te, Bosna Savaşı sırasında Sırp güçler tarafından Srebrenitsa'da en az 8 bin 372 Boşnak erkek ve çocuk katledildi. Birleşmiş Milletler Güvenli Bölge ilan etmesine rağmen, Hollandalı barış gücü askerlerinin koruması altındaki bölge Sırp birliklerince işgal edildi. Soykırım, Uluslararası Adalet Divanı ve Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soykırım olarak tanımlandı. Her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenlerle kurbanlar anılıyor.
Türkiye, Srebrenitsa Soykırımı'nın yıl dönümlerinde hem resmi düzeyde hem de sivil toplum kuruluşları aracılığıyla anma etkinliklerine katılmayı sürdürüyor. Bakan Göktaş'ın Potoçari'deki varlığı, Ankara'nın bu konudaki hassasiyetini bir kez daha ortaya koydu. Soykırımın 31. yılında, bölgedeki siyasi gerilimler devam ederken, uluslararası toplumun soykırımın inkarına karşı daha kararlı durması gerektiği vurgulanıyor.