TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

Bakan Fidan, yarın BAE'yi ziyaret edecek

✍️ TercihHaber 📖 3 dk okuma
Bakan Fidan, yarın BAE'yi ziyaret edecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret kapsamında Fidan'ın, Türkiye-BAE ilişkileri, Körfez'deki gelişmeler, Hürmüz ve Babülmendep boğazlarında seyrüsefer güvenliği ile Gazze ve Yemen başta olmak üzere bölgesel konuları ele alması bekleniyor. Diplomatik kaynaklara göre görüşmelerde ayrıca ekonomik iş birliğinin derinleştirilmesi ve karşılıklı yatırımların artırılması da gündemde olacak.

Ziyaretin ana gündem maddeleri

Bakan Fidan'ın BAE'deki temaslarında öncelikli olarak ikili siyasi ve ekonomik ilişkiler masaya yatırılacak. Türkiye ile BAE arasında son yıllarda hız kazanan yakınlaşma, karşılıklı üst düzey ziyaretlerle pekiştiriliyor. Fidan'ın, BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayed Al Nahyan ve Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed Al Nahyan ile bir araya gelmesi planlanıyor. Görüşmelerde enerji, ticaret, turizm ve savunma sanayii gibi alanlarda iş birliği fırsatları değerlendirilecek.

Körfez bölgesindeki gelişmeler de ziyaretin önemli başlıkları arasında. Özellikle İran ile Körfez ülkeleri arasındaki gerilim, Hürmüz Boğazı'ndaki seyrüsefer güvenliği ve Babülmendep Boğazı'ndaki son durum ele alınacak. Türkiye, bölgede istikrarın korunması ve deniz ticaret yollarının güvenliği konusunda aktif diplomasi yürütüyor. Fidan'ın, BAE'li mevkidaşlarına Türkiye'nin bölgesel barış ve diyalog çağrılarını ileteceği öğrenildi.

Gazze ve Yemen'deki insani kriz

Ziyarette Gazze'deki insani durum ve ateşkes çabaları da geniş yer tutacak. Türkiye, Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulması ve insani yardımların kesintisiz ulaştırılması için yoğun çaba sarf ediyor. BAE'nin de bölgede artan insani ihtiyaçlara yönelik yardım faaliyetleri bulunuyor. İki ülkenin, Gazze'ye yönelik ortak insani yardım koridoru oluşturulması konusunda iş birliği yapabileceği belirtiliyor. Yemen'deki kriz de görüşmelerde ele alınacak; Türkiye, Yemen'de kalıcı barış için BM öncülüğündeki çabalara destek veriyor.

Ekonomik ilişkiler açısından ise Türkiye ile BAE arasındaki ticaret hacmi son yıllarda istikrarlı bir artış gösteriyor. 2023 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 20 milyar doları aşmış durumda. BAE, Türkiye'ye yönelik doğrudan yatırımlarını artırmayı hedefliyor. Ziyaret sırasında karşılıklı yatırım anlaşmaları ve iş forumu düzenlenmesi de planlanıyor. Ayrıca, Türkiye'nin BAE ile enerji, lojistik ve teknoloji alanlarında yeni iş birlikleri kurması bekleniyor.

Bölgesel ve küresel bağlam

Fidan'ın BAE ziyareti, Türkiye'nin Körfez açılımının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Son dönemde Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve BAE ile ilişkilerini güçlendirerek bölgesel nüfuzunu artırmayı amaçlıyor. Bu ziyaret, aynı zamanda İsrail-Hamas çatışması sonrası bölgede değişen dengeler ve İran'ın artan etkisine karşı ortak pozisyon geliştirme çabalarının bir yansıması. Uzmanlar, Türkiye'nin BAE ile ekonomik ve güvenlik iş birliğini derinleştirmesinin, Doğu Akdeniz ve Körfez'de istikrar için kritik olduğunu vurguluyor.

Ziyaretin, önümüzdeki dönemde iki ülke arasında yapılması planlanan üst düzey karşılıklı ziyaretlerin hazırlığı niteliğinde olduğu belirtiliyor. BAE'nin, Türkiye'deki deprem sonrası yeniden yapılanma çabalarına verdiği destek ve yatırım taahhütleri de masada olacak. Fidan'ın dönüşünde elde edilen sonuçları kamuoyuyla paylaşması bekleniyor. Bu ziyaret, Türkiye'nin çok yönlü dış politikasının somut bir adımı olarak görülüyor.

Etiketler:
Hakan FidanBirleşik Arap EmirlikleriTürkiye-BAE ilişkileriKörfez güvenliğiGazzeYemendiplomasi

İlgili Haberler

Yahudilerin Sukot gününde 1143 İsrailli Mescidi Aksa'ya baskın düzenledi
Dünya

Yahudilerin Sukot gününde 1143 İsrailli Mescidi Aksa'ya baskın düzenledi

38 dk önce

ABD Ordusu Küba İçin Hazırlıkta: Birlikler 90-120 Günde Hazır
Dünya

ABD Ordusu Küba İçin Hazırlıkta: Birlikler 90-120 Günde Hazır

1 sa önce

Nepal'de 7 Bin 126 Metrelik Dağda Çığ: 10 Kayıp
Dünya

Nepal'de 7 Bin 126 Metrelik Dağda Çığ: 10 Kayıp

2 sa önce

Gazze'de Ateşkesten Bu Yana 1417 Ölü: İsrail Saldırıları Sürüyor
Dünya

Gazze'de Ateşkesten Bu Yana 1417 Ölü: İsrail Saldırıları Sürüyor

2 sa önce

”
Yorumko SPONSORLU
Gerçek insanlar, gerçek yorumlar. Yorum yap, ek gelir elde et — kredilerini hediye çekine çevir.
Google yorumu satın al Yorum yap, kazan
Para kazandıran uygulamalar Evden ek gelir Instagram takipçi satın al Blog
Finans & ödeme kaynakları SPONSORLU
₺ fintech.tr
Türkiye fintech ekosistemi: TCMB/SPK listeleriyle doğrulanmış şirket dizini, 65 terimlik sözlük ve kaynaklı analizler.
Fintech nedir?Şirket diziniSözlük
◧ payments.tr
Ödeme sistemleri rehberi: sanal POS, linkle ödeme, marketplace altyapısı ve ödeme kuruluşu seçimi.
Sanal POSÖdeme kuruluşlarıLinkle ödeme
€ SEPA.tr
SEPA, IBAN ve euro transfer rehberi: 30'dan fazla ücretsiz araç, banka SEPA desteği ve gerçek maliyet hesabı.
IBAN doğrulamaSEPA mı SWIFT mi?Tüm araçlar
Diğer kaynaklar
nobelimplants.com İNGİLİZCE Dental implant tedavileri hakkında hasta bilgilendirme ve tedavi koordinasyon platformu. allon6.co.uk İNGİLİZCE All-on-6 ve tam çene implant tedavisi: maliyet, uygunluk ve tedavi planlama bilgi kaynağı.
Bu üç site aynı bağımsız yayın ağının parçasıdır ve birbirini tamamlar: sektör verisi, ödeme altyapısı ve Avrupa transferleri. Diğer kaynaklar bilgilendirme amaçlıdır; sağlık içerikleri tıbbi tavsiye yerine geçmez.
O
Offerqo SPONSORLU
Diş klinikleri için teklif platformu — diş bazında tedavi planı, hastanın dilinde markalı teklif, okunma anında bildirim.
30 gün ücretsiz dene Türkçe
◆
valid.tr SPONSORLU
Google Maps’teki her kategori ve bölge için işletme listesi indirin — isim, telefon, adres ve web sitesi tek dosyada, kod bilgisi gerekmeden.
İşletme listesi indir Sektör rehberi
Diş klinikleri Kuyumcular Emlak ofisleri Avukatlar Eczaneler