Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara'da düzenlenen Avrupa güvenliği konulu toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, NATO'nun uzun vadeli stratejik kapasite geliştirmesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin bu süreçte merkezi bir rol üstlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Toplantıda, Avrupa güvenliğinin AB ile iş birliği içinde ele alınması gerektiği ifade edildi.
NATO'nun stratejik kapasite geliştirmesi şart
Bakan Fidan, konuşmasında NATO'nun mevcut güvenlik tehditlerine karşı daha etkin bir yapıya kavuşması için stratejik kapasite geliştirmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Özellikle Doğu Avrupa ve Akdeniz'de artan risklere dikkat çeken Fidan, ittifakın caydırıcılığını artırması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin bu bağlamda önemli bir coğrafi konuma sahip olduğunu vurgulayan Bakan, Ankara'nın hem NATO hem de AB ile iş birliğini güçlendireceğini kaydetti.
Türkiye'nin merkezi rolü
Toplantıda, Türkiye'nin Avrupa güvenlik mimarisinde oynayabileceği kilit role değinildi. Fidan, Türkiye'nin savunma sanayii ve askeri kapasitesiyle bölgesel istikrara katkı sağlayabileceğini ifade etti. Ayrıca, AB ve NATO arasındaki koordinasyonun artırılması gerektiğini belirten Bakan, Türkiye'nin bu iki yapı arasında köprü vazifesi görebileceğini söyledi. Ankara'nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya çeşitli ülkelerden diplomatlar ve güvenlik uzmanları katıldı.
Bakan Fidan, konuşmasında ayrıca terörle mücadele ve sığınmacı krizi gibi ortak sorunlara dikkat çekerek, Avrupa güvenliğinin sadece askeri değil, insani boyutunun da olduğunu vurguladı. Türkiye'nin sığınmacı politikası ve sınır güvenliği konularında üstlendiği sorumluluğu hatırlatan Fidan, bu alanlarda uluslararası iş birliğinin artırılması gerektiğini söyledi.
Toplantının sonuç bildirgesinde, NATO ve AB arasında düzenli istişare mekanizmaları kurulması ve Türkiye'nin bu süreçte aktif rol alması öngörülüyor. Önümüzdeki dönemde benzer toplantıların Brüksel ve Varşova'da düzenlenmesi planlanıyor.