Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kanada Dışişleri Bakanı Anita Anand ile Ankara'da düzenlenen ortak basın toplantısında, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek NATO Zirvesi'ne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, zirve hazırlıklarının yoğun şekilde sürdüğünü belirterek, "Ankara'da yapılacak NATO Zirvesi, ittifak tarihinde bir dönüm noktası olacak" dedi.
Zirve İçin Hazırlıklar Sürüyor
Bakan Fidan, zirvenin sadece askeri bir toplantı değil, aynı zamanda uluslararası güvenlik mimarisinin yeniden şekillendiği bir platform olacağını vurguladı. "Müttefiklerimizle birlikte, savunma ve caydırıcılık kapasitemizi artırmak için somut adımlar atacağız" ifadelerini kullandı. Zirvede, terörle mücadeleden siber güvenliğe, iklim değişikliğinin güvenlik etkilerinden enerji arz güvenliğine kadar geniş bir yelpazede konuların ele alınması planlanıyor.
Kanada ile İkili İlişkiler
Ortak basın toplantısında iki ülke arasındaki ilişkiler de masaya yatırıldı. Fidan, Kanada ile ticaret hacminin artırılması ve savunma sanayii alanındaki iş birliğinin derinleştirilmesi yönünde mutabakat sağlandığını açıkladı. Kanada Dışişleri Bakanı Anand ise Türkiye'nin NATO içindeki kritik rolüne dikkat çekerek, "Türkiye, ittifakın güney kanadında kilit bir ülke. Zirveye büyük önem veriyoruz" dedi.
Bölgesel Gelişmeler
Fidan, basın toplantısında Ukrayna-Rusya savaşı ve Doğu Akdeniz'deki son durum hakkında da değerlendirmelerde bulundu. "Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barış için diplomatik çabalarımızı sürdürüyoruz. Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasının yeniden canlandırılması, küresel gıda güvenliği için hayati" diye konuştu. Doğu Akdeniz'de ise Türkiye'nin kıta sahanlığı haklarının korunması konusunda kararlı olduğu mesajını verdi.
Bakan Fidan'ın açıklamaları, Ankara'nın uluslararası arenada artan etkinliğini bir kez daha gözler önüne serdi. NATO Zirvesi'nin, Türkiye'nin ittifak içindeki konumunu güçlendirmesi ve yeni güvenlik stratejilerinin belirlenmesine katkı sağlaması bekleniyor. 2024 yılında yapılması planlanan zirve, hem Türkiye hem de NATO için kritik bir dönemeç olacak.