İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, 7-8 Temmuz tarihlerinde Ankara'da düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi öncesinde alınan güvenlik tedbirlerine ilişkin kapsamlı bir açıklama yaptı. Zirve boyunca başkentin birçok noktasında yoğun güvenlik önlemleri uygulanacağını belirten Bakan Çiftçi, vatandaşların tedbirlere uyması çağrısında bulundu.
Alınan Güvenlik Önlemleri
Bakan Çiftçi, zirve kapsamında 15 bine yakın güvenlik personelinin görev alacağını açıkladı. Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan personelin katılımıyla oluşturulan güvenlik koridoru, zirve mekanı ve liderlerin konaklayacağı bölgelerde konuşlandırılacak. Ayrıca hava sahası güvenliği için hava savunma sistemleri devrede olacak ve insansız hava araçlarına karşı elektronik tedbirler alınacak.
Trafik Düzenlemeleri
Zirve süresince Ankara'da bazı ana arterlerde trafik düzenlemeleri yapılacağını duyuran Bakan Çiftçi, sürücülerin alternatif güzergahları kullanmalarını tavsiye etti. Özellikle Çankaya, Kızılay ve Eskişehir Yolu gibi bölgelerde geçici trafik uygulamaları olacak. Toplu taşıma seferlerinde herhangi bir aksama yaşanmaması için belediye ile koordinasyon sağlandı.
Güvenlik önlemleri kapsamında zirve alanına girişlerde üst düzey arama ve kimlik kontrolü yapılacak. Bakan Çiftçi, vatandaşların bu durumdan rahatsızlık duymamasını isteyerek, "Tüm tedbirler, zirvenin huzur içinde geçmesi ve liderlerin güvende olması içindir" ifadelerini kullandı.
NATO Zirvesi, ittifak üyesi ülkelerin liderlerini bir araya getirecek. Gündemde Ukrayna'daki savaş, savunma harcamaları ve terörle mücadele konularının ele alınması bekleniyor. Türkiye, zirveye ev sahipliği yaparak uluslararası arenadaki stratejik konumunu bir kez daha vurguluyor.
Yetkililer, olası provokasyonlara karşı güvenlik birimlerinin teyakkuzda olduğunu belirtti. Vatandaşlardan şüpheli durumları en yakın güvenlik noktalarına bildirmeleri istendi.