MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan için İmralı Adası'nda iki katlı bir konut inşa edildiğini açıkladı. Bahçeli'nin bu sözleri, şehit aileleri ve yakınları arasında büyük tepkiyle karşılandı. Şehit Anaları Derneği Başkanı Pakize Akbaba, yaptığı açıklamada, "Benim oğlum 2 metre kutsal toprakta yatıyor" diyerek yaşanan durumu eleştirdi. Şehit yakını Erdem Çerçioğlu ise "Şehit anaları ve babaları yıkık dökük evlerde yaşarken, bir teröristin villada oturması kabul edilemez" ifadelerini kullandı.
Bahçeli: 'İmralı'da iki katlı bir ev yapıldı'
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "İmralı'da Abdullah Öcalan için iki katlı bir ev yapıldığı iddiaları doğrudur. Bu konut, devlet tarafından inşa edilmiştir" dedi. Bahçeli, söz konusu yapının Öcalan'ın cezaevi koşullarının iyileştirilmesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Ancak bu açıklama, kamuoyunda ve özellikle şehit aileleri nezdinde infial yarattı.
Şehit yakınları: 'Bu nasıl bir adalet?'
Şehit Anaları Derneği Başkanı Pakize Akbaba, Bahçeli'nin açıklamasının ardından duygularını şu sözlerle dile getirdi: "Benim oğlum vatan için şehit oldu. Şu an 2 metre kutsal toprakta yatıyor. Peki, bu ülkeyi bölmeye çalışan bir terörist nasıl olur da iki katlı villada yaşar? Bu nasıl bir adalettir?" Akbaba, şehit ailelerinin açlık sınırında yaşadığını, birçok şehit yakınının barınma sorunu çektiğini belirterek, "Biz evlatlarımızı toprağa verdik, onlar ise villada ağırlanıyor" dedi.
Bir diğer şehit yakını Erdem Çerçioğlu ise "Şehit anaları ve babaları yıkık dökük evlerde yaşarken, bir teröristin devlet eliyle yapılmış villada oturması milletin vicdanını yaralar. Bu kararı verenler hesap vermelidir" çağrısında bulundu. Çerçioğlu, yetkilileri şehit ailelerine sahip çıkmaya davet etti.
İmralı'daki konutun detayları
Bahçeli'nin açıklamasına göre, İmralı Adası'nda Öcalan için inşa edilen yapı iki katlı ve modern olanaklara sahip. Konutun cezaevi idaresi tarafından yaptırıldığı öne sürülüyor. Ancak Adalet Bakanlığı'ndan konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi. Öte yandan, daha önce de Öcalan'ın cezaevi koşullarıyla ilgili çeşitli iddialar gündeme gelmiş, ancak bu iddialar yalanlanmıştı.
Şehit ailelerinin yaşadığı zorluklar
Türkiye genelinde birçok şehit ailesi, ekonomik zorluklarla mücadele ediyor. Şehit maaşları ve sosyal yardımlar yetersiz kalırken, barınma sorunu da ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Şehit yakınları, devletin kendilerine yeterli desteği sağlamadığını savunuyor. Pakize Akbaba, "Biz evlatlarımızı vatan için feda ettik, ama şimdi yokluk içinde yaşıyoruz. Yetkililer bir teröriste villa yapacağına, şehit ailelerine bir çatı altında huzur versin" diye konuştu.
Siyasi tepkiler ve kamuoyu
Bahçeli'nin açıklaması sadece şehit yakınlarından değil, siyasi partilerden de tepki çekti. CHP ve İYİ Parti sözcüleri, konunun derhal araştırılması ve hesap sorulması gerektiğini belirtti. AK Parti cephesinden ise henüz bir açıklama gelmedi. Kamuoyunda, terör örgütü liderine yönelik herhangi bir iyileştirmenin kabul edilemez olduğu yönünde güçlü bir tepki var. Sosyal medyada da çok sayıda kullanıcı, şehit ailelerinin yanında olduklarını ifade eden paylaşımlar yaptı.
Sonuç olarak, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin İmralı'da Öcalan için konut yapıldığını doğrulaması, Türkiye'nin gündemine bomba gibi düştü. Şehit yakınlarının acıları hâlâ tazeyken, böyle bir açıklama toplumsal hafızada derin yaralar açtı. Gözler şimdi, konunun muhatabı olan Adalet Bakanlığı ve hükümetten gelecek açıklamalara çevrildi. Şehit aileleri, devletin kendilerine sahip çıkmasını ve bu tür uygulamalara son verilmesini talep ediyor.