MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye hakkında hazırladığı raporda yer alan yargı süreçlerine ilişkin ifadeleri sert bir dille eleştirdi. Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, AP'nin Türkiye'nin iç işlerine karıştığını belirterek, "Yargı süreçlerini siyasi saiklerle hedef almak, Türk milletinin iradesine saygısızlıktır" ifadelerini kullandı.
Bahçeli'den AP'ye net uyarı
MHP lideri, AP raporunda "Türk yargısının bağımsızlığının zayıfladığı" yönündeki iddialara tepki gösterdi. Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu vurgulayan Bahçeli, "Hiçbir dış gücün Türk yargısına müdahale etme hakkı yoktur. AP'nin bu tür raporları, Türkiye'nin egemenliğine saldırıdır" dedi. Bahçeli, raporun hazırlanmasında rol alan AP üyelerini de eleştirerek, "Bu rapor, Türkiye karşıtı lobilerin etkisiyle kaleme alınmıştır. Samimiyetten yoksundur" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin yargı reformları hatırlatıldı
Bahçeli, açıklamasında Türkiye'nin son yıllarda gerçekleştirdiği yargı reformlarına da dikkat çekti. HSK'nın bağımsız yapısı, yargı paketleri ve yeni düzenlemelerin uluslararası standartlara uygun olduğunu belirten Bahçeli, "Türkiye, yargı bağımsızlığı konusunda dünyaya örnek olacak adımlar atmıştır. AP'nin bu çabaları görmezden gelmesi kabul edilemez" ifadelerini kullandı. MHP lideri, AP'nin raporda yer alan diğer eleştirilerine de değinerek, "Türkiye'nin demokrasi ve insan hakları karnesi, birçok AB ülkesinden daha iyidir. Bu rapor, çifte standardın açık bir örneğidir" dedi.
Sert siyasi çıkışın arka planı
Avrupa Parlamentosu'nun yıllık Türkiye raporu, özellikle yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü ve siyasi tutuklular konularında eleştiriler içeriyordu. Raporda ayrıca HDP'li siyasetçilerin tutuklanması ve bazı gazetecilere açılan davalar da hedef alınmıştı. Bahçeli'nin bu çıkışı, MHP'nin son dönemde Avrupa Birliği'ne yönelik artan eleştirilerinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. MHP kanadı, benzer şekilde AB'nin Türkiye'ye yönelik politikalarını sürekli eleştirirken, ulusal egemenlik vurgusunu öne çıkarıyor.
Siyasi analistler, Bahçeli'nin bu sert tepkisinin hem iç kamuoyuna hem de muhalefete yönelik bir mesaj olduğunu yorumluyor. Özellikle Cumhur İttifakı'nın yargı bağımsızlığı konusunda hassas olduğu bir dönemde gelen bu açıklama, ittifakın ortak duruşunu da yansıtıyor. Bahçeli, konuşmasında ayrıca muhalefeti de eleştirerek, "Muhalefet, dış güçlerin desteğiyle iktidara gelmeyi hayal ediyor. Bu raporlara sarılmaları, milletimize ihanettir" dedi.