Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, 22 Eylül 2018 tarihinde düzenlenen olağan mali genel kurul toplantısında kulübün mali durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldırım, menajer ve bonservis borçlarına dair ayrıntıları paylaşarak, sarı-lacivertli kulübün transfer taahhütlerinde önemli yükümlülükler altında olduğunu belirtti. Toplantı, Fenerbahçe'nin mali yapısının şeffaf bir şekilde ele alındığı bir platform oldu.
Menajer ve bonservis borçları
Aziz Yıldırım, konuşmasında özellikle menajerlere olan borçların altını çizdi. Kulübün son yıllarda yaptığı transferlerde menajer ücretlerinin önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Yıldırım, bu borçların yapılandırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca bonservis bedellerinden kalan taksitlerin de mali tabloyu zorladığını söyledi. Yıldırım, "Menajerlere olan borçlarımız var. Bunları zamanında ödemek için kaynak yaratmamız gerekiyor" dedi.
Başkan, transfer dönemlerinde yapılan anlaşmaların uzun vadeli olduğunu ve bu taahhütlerin kulübün nakit akışını etkilediğini belirtti. Özellikle yabancı oyuncu transferlerinde ödeme planlarının TL bazında dalgalandığını, kur artışlarının borçları katladığını ifade etti. Yıldırım, bu durumun sadece Fenerbahçe'nin değil, birçok Süper Lig kulübünün ortak sorunu olduğunu söyledi.
Mali genel kurulda gündem
Toplantıda, kulübün gelir-gider tablosu, borç yapısı ve gelecek dönem bütçesi ele alındı. Yönetim kurulu, mali disiplinin sağlanması için çeşitli önlemler alınacağını açıkladı. Aziz Yıldırım, sponsorluk anlaşmaları ve yayın gelirlerinin artırılması gerektiğini belirterek, taraftarlardan da destek istedi. Genel kurulda, borçların çevrilmesi için yeni kredi arayışlarının sürdüğü bilgisi paylaşıldı.
Yıldırım, konuşmasında geçmiş dönemlerde yapılan bazı transferlerin maliyetinin beklentilerin üzerinde olduğunu kabul etti. Ancak sportif başarı için bu yatırımların gerekli olduğunu savundu. Mali genel kurul, kulüp üyelerinin sorularıyla devam etti. Üyeler, özellikle menajer ödemelerinin detaylarını ve hangi menajerlere ne kadar borç olduğunu sorması üzerine Yıldırım, "Rakamları burada açıklayacağım, ancak bazı isimleri vermem etik olmaz" ifadelerini kullandı.
Fenerbahçe'nin mali tablosu
Fenerbahçe'nin son yıllardaki mali tablosu, artan borç yüküyle dikkat çekiyor. Kulübün toplam borcunun 2018 itibarıyla 4 milyar TL'yi aştığı belirtiliyor. Bu borcun önemli bir kısmı banka kredileri ve transfer taahhütlerinden oluşuyor. Aziz Yıldırım, bu borcun sürdürülebilir olmadığını ve acil önlem alınması gerektiğini vurguladı. UEFA'nın Finansal Fair Play kuralları çerçevesinde kulübün denetim altında olduğunu hatırlatan Yıldırım, "Kurallara uymazsak Avrupa'dan men cezası alabiliriz" uyarısında bulundu.
Mali genel kurulda ayrıca, futbol takımının maaş bütçesinin yüksekliği tartışıldı. Bazı üyeler, yüksek ücretli oyuncuların performansının beklentileri karşılamadığını dile getirdi. Yıldırım, bu eleştirilere "Sportif başarı için bazen risk almak gerekir" yanıtını verdi. Toplantıda, gelecek sezon için transfer politikasının gözden geçirileceği ve daha düşük maliyetli oyunculara yönelineceği belirtildi.
Menajerlik sistemine eleştiri
Aziz Yıldırım, konuşmasında menajerlik sisteminin Türk futbolundaki etkisine de değindi. Menajerlerin transferlerde aracı rol oynayarak kulüpleri zor durumda bıraktığını savunan Yıldırım, "Menajerler her transferde komisyon alıyor. Bu da kulüplerin sırtına ek yük bindiriyor" dedi. Yıldırım, Türkiye'de menajerlik faaliyetlerinin daha sıkı denetlenmesi gerektiğini ifade etti. Bu görüş, bazı kulüp yöneticileri tarafından da destekleniyor.
Öte yandan, Fenerbahçe'nin önümüzdeki dönemde borçlarını yapılandırmak için bankalarla görüşmelerde bulunduğu öğrenildi. Kulübün, gayrimenkul projeleri ve sponsorluk gelirleriyle nakit akışını güçlendirmeyi planladığı belirtiliyor. Aziz Yıldırım, taraftarlara "Bize güvenin, bu zor günleri aşacağız" mesajı verdi.
Fenerbahçe'nin mali genel kurulu, kulübün geleceği açısından kritik bir dönemeç olarak değerlendiriliyor. Yönetim, borçların azaltılması ve sportif başarının yakalanması için dengeli bir politika izlemeye çalışacak. Türk futbolunun genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar, Fenerbahçe özelinde de kendini gösteriyor. Kulübün önümüzdeki aylarda açıklayacağı mali veriler, bu tablonun nasıl şekilleneceğini gösterecek. Taraftarlar, yönetimin aldığı kararları yakından takip ediyor.