Avrupa, son yılların en büyük orman yangınlarından biriyle karşı karşıya. İspanya'nın güneyi ve Fransa'nın güneybatısında çıkan yangınlar kontrolden çıkarken, İskoçya'daki ulusal parkta günlerdir süren yangın nedeniyle orduya başvuruldu. Aşırı sıcaklar ve kuraklığın etkisiyle alevler hızla yayılıyor, yetkililer önümüzdeki günlerde durumun daha da kötüleşebileceği uyarısında bulunuyor.
İspanya ve Fransa'da tahliyeler sürüyor
İspanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesinde dört gün önce başlayan yangın, şiddetli rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı. Yetkililer, yaklaşık 250 bin kişinin tahliye edildiğini, yangının 20 bin hektardan fazla alanı kül ettiğini açıkladı. Bölgeye itfaiye ekiplerinin yanı sıra askeri birlikler de sevk edildi. Fransa'da ise Bordeaux yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın, iki günde 6 bin hektarı etkiledi. 10 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kalırken, Fransız hükümeti ülke genelinde yangın riskine karşı turuncu alarm verdi.
İskoçya'dan tarihi yardım çağrısı
İskoçya'da Cairngorms Ulusal Parkı'nda 10 gündür söndürülemeyen yangın, ülkenin en büyük orman yangını olarak kayıtlara geçti. Yaklaşık 5 bin hektarlık alanı etkileyen yangın nedeniyle İskoç hükümeti, ilk kez ordudan yardım istedi. Askeri helikopterler ve özel ekipler bölgeye sevk edilirken, uzmanlar kurak geçen kış ve baharın ardından yaz sıcaklarının yangın riskini katladığını belirtiyor. İngiltere'nin güneyinde de küçük çaplı yangınlar görülürken, meteoroloji yetkilileri Avrupa genelinde sıcak hava dalgasının devam edeceğini duyurdu.
Uzmanlar: İklim krizi yangınları tetikliyor
Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi verilerine göre, bu yıl Avrupa genelinde çıkan yangın sayısı geçen yıla göre yüzde 40 arttı. İklim bilimciler, artan sıcaklıklar ve uzun süreli kuraklığın yangın mevsimini uzattığını, aynı anda birden fazla ülkede büyük yangınların görülmesinin iklim krizinin bir yansıması olduğunu vurguluyor. Portekiz ve Yunanistan da benzer tehdit altındayken, Avrupa Birliği üye ülkelere yangın söndürme uçakları ve ekipman desteği sağlamak için hazırlıklarını hızlandırdı.
Öte yandan, alınan önlemlere rağmen yangınların kontrol altına alınması güçleşiyor. İspanya'da bazı kasabalarda elektrik ve su şebekeleri zarar görürken, Fransa'da otoyol kesintileri ve demiryolu sefer iptalleri yaşanıyor. İskoçya'da ise park alanı tamamen kapatıldı, çevre köylerde yaşayanlar uyarıldı. Avrupa, adeta bir yangın cehennemine dönüşürken, yetkililer vatandaşlara zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları ve yetkililerin talimatlarına uymaları çağrısında bulunuyor.
Bu tablo, iklim değişikliğinin etkilerinin artık günlük hayatı tehdit eder boyuta ulaştığını gösteriyor. Avrupa ülkelerinin yangınla mücadele kapasitelerini artırmaları ve uzun vadeli iklim politikalarını devreye sokmaları, benzer felaketlerin önlenmesi için hayati önem taşıyor.