YENİ Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, son günlerde iktidar kanadından gelen karma eğitimin kaldırılması ve nafaka hakkının sınırlandırılmasına yönelik açıklamalara sert tepki gösterdi. Kaya, “Karma eğitime son veremezsiniz. Nafaka hakkını gasbedemezsiniz” diyerek, kadınların kazanılmış haklarının tartışmaya açılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Kadın haklarına yönelik tehditlere dikkat çekti
Asu Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, iktidarın kadın ve çocuk politikalarını eleştirdi. Karma eğitimin kaldırılması yönündeki taleplerin bilimsel ve çağdaş eğitim anlayışıyla bağdaşmadığını belirten Kaya, “Karma eğitim, çocuklarımızın eşitlikçi bir ortamda yetişmesi için vazgeçilmezdir. Bu sistemin kaldırılması, kız çocuklarının eğitimden koparılması anlamına gelir” ifadelerini kullandı.
Nafaka hakkına ilişkin tartışmalara da değinen Kaya, nafakanın kadınların ekonomik güvencesi olduğunu hatırlattı. Kadınların boşanma sonrası mağduriyet yaşamaması için nafaka hakkının korunması gerektiğini dile getiren Kaya, “Nafaka hakkı, kadının yeniden hayata tutunması için bir destektir. Bu hakkı gasbetmeye çalışanlar, aslında kadınların bağımsızlığını hedef alıyor” dedi.
Ekonomik özgürlük vurgusu
Kaya, kadınların ekonomik özgürlüğünün sağlanması gerektiğini belirterek, iktidarın kadınları aile içine hapseden politikalarını eleştirdi. Kadın istihdamının artırılması, eşit işe eşit ücret ve kreş desteği gibi konularda somut adımlar atılması çağrısında bulunan Kaya, “Kadınların ekonomik özgürlüğü, toplumsal refahın temelidir. İktidar, kadınları güçlendirmek yerine onları görünmez kılmaya çalışıyor” diye konuştu.
YENİ Parti Kadın Kolları olarak kadın hakları mücadelesini sürdüreceklerini açıklayan Asu Kaya, tüm kadınları bu mücadelede birlik olmaya davet etti. Kaya, “Kazanılmış haklarımızdan geri adım atmayacağız. Karma eğitimden nafakaya, kadın cinayetlerinden istihdama kadar her alanda mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Kadın örgütlerinden destek mesajları
Asu Kaya’nın açıklamaları, çeşitli kadın örgütleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından desteklendi. Kadın hakları savunucuları, karma eğitim ve nafaka hakkının Anayasal güvence altında olduğunu hatırlatarak, bu hakların tartışmaya açılmasının geriye gidiş olduğunu ifade etti.
Öte yandan, iktidar kanadından henüz resmi bir yanıt gelmedi. Ancak daha önce yapılan açıklamalarda, nafaka süresinin sınırlandırılması ve karma eğitimin kaldırılması yönünde niyetler dile getirilmişti. Bu açıklamalar, muhalefet partileri ve kadın örgütleri tarafından sıkça eleştiriliyor.
Nafaka hakkı neden önemli?
Türkiye’de nafaka, boşanma sonrası ekonomik açıdan zor durumda kalan tarafa (genellikle kadınlara) ödenen bir destek. Yoksulluk nafakası, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olan tarafa süresiz olarak bağlanabiliyor. Kadın örgütleri, nafakanın kaldırılması veya süreyle sınırlandırılmasının kadınları ve çocukları mağdur edeceğini savunuyor.
Karma eğitim ise kız ve erkek öğrencilerin aynı sınıfta eğitim görmesi anlamına geliyor. Türkiye’de 1924’ten bu yana uygulanan karma eğitim sistemi, laik ve çağdaş eğitimin temel taşlarından biri olarak kabul ediliyor. Son yıllarda iktidar partisi içinden gelen ‘karma eğitimin kaldırılması’ yönündeki söylemler, eğitimciler ve veliler tarafından endişeyle karşılanıyor.
Asu Kaya kimdir?
Asu Kaya, YENİ Parti’nin Kadın Kolları Genel Başkanı olarak görev yapıyor. Uzun yıllardır kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanında çalışmalar yürüten Kaya, partisinin kadın politikalarını şekillendiriyor. Kaya, sık sık iktidarın kadın ve çocuk politikalarını eleştirerek, alternatif çözüm önerileri sunuyor.
Son dönemde artan kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet olaylarına da değinen Kaya, iktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından koruma mekanizmalarının zayıfladığını savundu. Kaya, “Kadınları korumak için etkili yasalar ve uygulamalar hayata geçirilmeli. İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönülmeli” dedi.
Asu Kaya’nın açıklamaları, önümüzdeki günlerde kadın hakları gündemini belirleyecek gibi görünüyor. Kadın örgütleri, iktidarın olası adımlarına karşı mücadele planlarını şimdiden hazırlıyor.
Toplumsal muhalefet büyüyor
Asu Kaya’nın çağrısı, yalnızca YENİ Parti tabanında değil, geniş toplumsal kesimlerde yankı buldu. Sosyal medyada birçok kullanıcı, karma eğitim ve nafaka hakkının savunulması gerektiğini vurgulayan paylaşımlar yaptı.
Kadın hakları platformları, önümüzdeki hafta düzenleyecekleri basın açıklamaları ve yürüyüşlerle iktidarın politikalarına karşı seslerini yükseltmeye hazırlanıyor.
Uzmanlar, iktidarın bu tartışmaları toplumsal desteği ölçmek için kullandığını, ancak geri adım atması durumunda büyük tepkiyle karşılaşacağını belirtiyor.
Asu Kaya’nın kararlı duruşu, kadın hareketinin bir kez daha birleşmesine vesile olabilir.