CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, DİSK-AR tarafından yayımlanan “İşçi Sınıfının Geçim Krizi Raporu”nu Meclis gündemine taşıdı. Kış, raporun işçi sınıfının gelir kaybını somut verilerle ortaya koyduğunu belirterek, AKP iktidarının ekonomi politikalarını sert bir dille eleştirdi. Rapora göre, asgari ücretli bir çalışan AKP'nin 22 yıllık iktidarı boyunca satın alma gücünde 23 Cumhuriyet altını değerinde kayıp yaşadı.
DİSK-AR raporu ne diyor?
DİSK Araştırma Enstitüsü'nün (DİSK-AR) hazırladığı “İşçi Sınıfının Geçim Krizi Raporu”, 2002 yılından günümüze asgari ücretin alım gücündeki değişimi analiz ediyor. Rapor, asgari ücretin 2002'de 184 dolar iken 2024'te 448 dolara yükseldiğini, ancak enflasyon ve döviz kuru etkisiyle reel kaybın büyük olduğunu vurguluyor. Özellikle 2023-2024 döneminde asgari ücretin dolar bazında değerinin gerilediği belirtiliyor. Raporda, bir asgari ücretlinin 2002'de alabildiği mal ve hizmet miktarını bugün alabilmesi için 45 bin lira maaş alması gerektiği hesaplanmış.
CHP'li Kış'tan hükümete tepki
Gülcan Kış, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “AKP iktidarında emekçiler sistematik olarak yoksullaştırıldı. Asgari ücretli bir çalışan, 22 yılda 23 Cumhuriyet altını kaybetti. Bu, hükümetin ekonomi politikalarının bir sonucudur” dedi. Kış, hükümeti asgari ücreti enflasyon karşısında ezmekle suçladı ve “İşçilerin alım gücü her geçen gün eriyor. Bu tablo karşısında hükümetin acilen adım atması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Milletvekili, asgari ücretin en az 30 bin lira olması gerektiğini savundu.
Ekonomik kriz ve işçi sınıfı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yıllık enflasyon yüzde 60'lar civarında seyrederken, asgari ücrete yapılan son zam yüzde 49 olmuştu. Enflasyon karşısında ezilen asgari ücret, dolar bazında da gerileyerek yıl başında 540 dolar seviyesinden 448 dolara düştü. Ekonomistler, asgari ücretlinin reel kaybının devam edeceği uyarısında bulunuyor. DİSK-AR raporu, gelir dağılımındaki adaletsizliğin de arttığını, en zengin yüzde 1'in milli gelirden aldığı payın yükseldiğini ortaya koyuyor.
CHP'li Kış'ın bu çıkışı, yaklaşan yerel seçimler öncesinde ekonomi politikalarının yeniden tartışmaya açılmasına neden oldu. Muhalefet partileri, emekliler ve asgari ücretlilere yönelik yeni destek paketleri talep ediyor. Hükümet ise enflasyonla mücadele programının sürdüğünü ve önümüzdeki dönemde alım gücünün artacağını savunuyor. Ancak DİSK-AR raporu, işçi sınıfının krizden en ağır şekilde etkilendiğini gösteriyor. Bu rapor, emek politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine işaret ediyor.