Arap Birliği, İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği ve aralarında sivillerin de bulunduğu çok sayıda kişinin ölümüne yol açan saldırıları şiddetle kınadı. Birlik, artan gerilimin bölgedeki çözüm çabalarını ve işgalin sona erdirilmesine yönelik girişimleri boşa çıkarabileceği uyarısında bulundu. Açıklamada, uluslararası toplumun İsrail'i durdurmak için acil adım atması çağrısı yapıldı.
Kınama ve Uyarı
Arap Birliği Genel Sekreterliği'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin Lübnan'ın güneyinde gerçekleştirdiği hava saldırıları ve topçu bombardımanları kınandı. Saldırılarda çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin yaralandığı belirtilen açıklamada, bu eylemlerin uluslararası hukuka ve insani değerlere aykırı olduğu vurgulandı. Açıklamada ayrıca, İsrail'in saldırgan politikalarının bölgede yeni bir çatışma dalgasını tetikleyebileceği ve mevcut diplomatik girişimleri olumsuz etkileyeceği ifade edildi.
Çözüm Çabalarına Tehdit
Arap Birliği, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı çerçevesinde yürütülen ateşkes ve istikrar çabalarını baltaladığına dikkat çekti. Açıklamada, “Bu saldırılar, Lübnan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne açık bir ihlaldir. Aynı zamanda bölgede kalıcı barışı hedefleyen tüm diplomatik süreçleri tehdit etmektedir” denildi. Birlik, tarafları itidale çağırarak, tansiyonun düşürülmesi ve müzakere masasına dönülmesi için uluslararası topluma sorumluluk çağrısında bulundu.
Uluslararası Tepkiler
Saldırıların ardından Arap ülkelerinden de art arda kınama mesajları geldi. Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün, İsrail'in Lübnan'daki eylemlerini kınayarak, sivillerin hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler de konuya ilişkin endişelerini dile getirirken, bölgede insani durumun kötüleştiği uyarısında bulundu. Türkiye ise yaptığı açıklamada, Lübnan'ın güvenliğine ve istikrarına verdiği desteği yineleyerek, İsrail'in saldırılarının sona ermesi gerektiğini vurguladı.
Lübnan'da Durum
Lübnan resmi haber ajansına göre, son saldırılarda en az 15 kişi öldü, 40'tan fazla kişi yaralandı. Ölenler arasında kadın ve çocukların da olduğu bildirildi. Saldırıların, İsrail ile Hizbullah arasında sınırda yaşanan çatışmaların bir parçası olduğu değerlendiriliyor. Lübnan Başbakanı Necip Mikati, saldırıları kınayarak, ülkesinin egemenliğini korumak için uluslararası toplumun acil müdahalesini istedi. Hizbullah ise İsrail'e yönelik misilleme saldırıları düzenlediğini açıkladı.
Bölgesel Yansımalar
Uzmanlar, İsrail-Lübnan sınırındaki gerilimin kısa sürede daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşme riski taşıdığı konusunda uyarıyor. Özellikle İran'ın bölgedeki müttefik gruplarına olan etkisi göz önüne alındığında, tansiyonun daha da yükselmesinin kaçınılmaz olabileceği belirtiliyor. Arap Birliği'nin açıklaması, bölgesel aktörlerin bu tırmanışı durdurması için diplomatik baskıyı artırmaya yönelik bir adım olarak yorumlanıyor. Öte yandan, uluslararası toplumun İsrail'e yönelik eleştirileri giderek güçlenirken, ABD ve Avrupa ülkelerinden henüz somut bir adım gelmedi.
Bu gelişmeler, Orta Doğu'da barışın ne denli kırılgan olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Arap Birliği'nin uyarısı, İsrail'in olası bir kara harekâtı veya büyük çaplı operasyonunun bölgeyi felakete sürükleyebileceği gerçeğini hatırlatıyor. Uluslararası toplumun, sivilleri korumak ve çatışmayı sona erdirmek için kalıcı bir çözüm bulması artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Aksi takdirde, Lübnan'ın güneyi bir kez daha acı ve gözyaşına teslim olacaktır.