Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Ankara'nın Çankaya ilçesinde belediyeye yönelik düzenlenen operasyona tepki gösterdi. Amor, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, operasyonun ardındaki siyasi motivasyonu eleştirerek 'seçici zulüm' ifadesini kullandı. Raportör, 'Bir sonraki aşama başladı ve hedef Ankara’ya kaydı. Ana ilçe olan Çankaya ve Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner ile başladılar. Seçici zulüm ortada ve sonraki adımları tahmin edebiliyoruz' dedi.
Operasyonun Detayları
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Çankaya Belediyesi'ne ait bazı birimlerde arama yapıldı. Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner'in de aralarında bulunduğu birçok kişi ifadeye çağrıldı. Operasyonun, belediyenin ihale süreçleri ve bazı projelerle ilgili usulsüzlük iddialarına dayandığı belirtildi. Ancak muhalefet partileri, bu tür operasyonların seçim öncesinde belediyeleri hedef aldığını savunuyor.
Amor'un Tepkisi ve AB Perspektifi
Nacho Sanchez Amor, Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye raportörü olarak görev yapıyor ve Türkiye'deki demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları ihlalleri konusunda düzenli raporlar hazırlıyor. Raportör, daha önce de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik operasyonları eleştirmişti. Amor, 'Hedef sadece İstanbul değil, Ankara'da da benzer bir süreç işliyor. Bu, muhalif belediyelere yönelik sistemli bir baskıyı gösteriyor' ifadelerini kullandı. AB'nin Türkiye'deki yerel yönetimler üzerindeki siyasi baskıyı yakından takip ettiği ve konuyu önümüzdeki dönemde raporlarına yansıtacağı belirtiliyor.
Siyasi Tepkiler
Ana muhalefet partisi CHP, operasyonun ardından bir açıklama yaparak 'hukuki değil, siyasi' olduğunu vurguladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, 'Çankaya Belediyesi, Türkiye'nin en başarılı belediyelerinden biri. Bu operasyon, belediyeyi yıpratma ve Başkan Güner'i hedef alma amacı taşıyor' dedi. Diğer muhalefet partileri de benzer ifadelerle operasyonu kınadı. İktidar cephesinden ise operasyonun yargı bağımsızlığı çerçevesinde yürütüldüğü ve herhangi bir siyasi yönlendirme olmadığı savunuluyor.
Bağlam ve Gelecek Adımlar
Türkiye'de muhalif belediyelere yönelik operasyonlar, özellikle 2019 yerel seçimlerinden sonra artış gösterdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik operasyonların ardından, şimdi de Ankara ve Çankaya Belediyeleri benzer bir sürece maruz kalıyor. Uzmanlar, bu tür operasyonların yerel yönetimlerin hizmet üretme kapasitesini zayıflatmayı ve muhalif belediye başkanlarını itibarsızlaştırmayı hedeflediğini belirtiyor. Önümüzdeki dönemde Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporunda bu konuya özel bir bölüm ayrılması bekleniyor. Amor'un açıklamaları, AB kurumlarının Türkiye'deki demokrasiye yönelik endişelerinin bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Yerel siyasetin bu baskılar karşısında nasıl bir yol izleyeceği ise merak konusu.