Antalya’da hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkarak 40 dereceyi buldu. Nem oranının yüzde 80’e ulaşmasıyla birlikte bunaltıcı bir atmosfer oluştu. Tatilciler serinlemek için Konyaaltı, Lara ve Side sahillerine akın etti. Sahillerde yoğunluk yaşanırken yetkililer vatandaşları güneş çarpmasına karşı uyardı.
Rekor sıcaklık ve nem
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Antalya’da termometreler 40 dereceyi gösterirken hissedilen sıcaklık yüzde 80 nemle birlikte çok daha yüksek. Özellikle öğle saatlerinde dışarı çıkmak neredeyse imkansız hale geldi. Tatil bölgesinde bulunan tatilciler, otel havuzları ve deniz kenarında vakit geçirmeyi tercih ediyor.
Yetkililerden uyarılar
Antalya İl Sağlık Müdürlüğü, aşırı sıcak ve nem nedeniyle kronik hastalığı bulunanların ve yaşlıların 11.00-16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyor. Ayrıca bol sıvı tüketimi ve hafif giysiler öneriliyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ise kent genelinde su püskürten istasyonlar kurdu. Park ve bahçelerde gölgelik alanlar artırıldı. Sahillerde cankurtaran ekipleri güneş çarpması vakalarına karşı hazır bekletiliyor.
Tatilciler ne diyor?
İstanbul’dan tatile gelen Ali Yılmaz, “Hava çok sıcak ama deniz harika. Sabah erken ve akşam saatlerinde denize giriyoruz. Öğlen sıcağında dışarı çıkmak imkansız” dedi. Alman turist Hans Müller ise “Bu sene çok daha sıcak. Nem de var, bunaltıcı. Ama sahiller çok güzel, deniz suyu ılık” ifadelerini kullandı.
Antalya’nın yanı sıra Alanya, Manavgat, Kemer gibi ilçelerde de benzer bir tablo var. Bölge genelinde sıcak hava dalgasının hafta sonuna kadar etkili olması bekleniyor.
Uzmanlar, küresel ısınma etkisiyle Akdeniz kıyılarında sıcaklık ve nem rekorlarının gelecek yıllarda da devam edebileceğine dikkat çekiyor. Bu durum, turizm sektöründe iklim değişikliğine uyum stratejilerinin geliştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.