Antalya'nın Kaş ilçesi, Muğla'nın Seydikemer ilçesi ve Balıkesir'in Edremit ilçesinde dün öğle saatlerinde başlayan orman yangınları, geniş bir alana yayılmadan kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Yangınlara havadan ve karadan yoğun müdahale devam ediyor. Bölgede rüzgarın etkisiyle zaman zaman güçlükle kontrol altına alınan alevler, yerleşim yerlerine yaklaşmaması için ekiplerin teyakkuzda olduğu bir mücadeleye sahne oluyor.
Kaş'taki Yangın Kontrol Altına Alındı
Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Kınık ve Çamlıca mahalleleri arasındaki ormanlık alanda dün saat 13.30 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Antalya Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 3 uçak, 5 helikopter, 20 arazöz ve 50 personel sevk edildi. Ekiplerin zamanında müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları devam ederken, yetkililer yangının çıkış nedenine ilişkin soruşturma başlattı. Kaş Kaymakamı Mustafa Çelik, yaptığı açıklamada, "Yangın yerleşim yerlerine sıçramadan kontrol altına alındı. Zarar gören alanın büyüklüğü henüz belirleniyor. Ekiplerimiz soğutma çalışmalarını sürdürüyor" dedi.
Seydikemer'de Alevlere Müdahale Sürüyor
Muğla'nın Seydikemer ilçesine bağlı Çaltıdere ve Gölbent mahalleleri arasındaki ormanlık alanda dün saat 14.00 sıralarında çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle hızla yayıldı. Yangına Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 2 uçak, 4 helikopter, 15 arazöz ve 40 personel ile müdahale ediliyor. Bölgedeki ekipler, yangını kontrol altına almak için yoğun çaba sarf ediyor. Gece saatlerinde etkisini artıran rüzgar nedeniyle alevler zaman zaman güçlük çıkarıyor. Muğla Valisi Orhan Tavlı, yangın bölgesinde incelemelerde bulunarak, "Yangının yerleşim yerlerine sıçramaması için tüm önlemler alındı. Ekiplerimiz gece gündüz demeden çalışıyor. Vatandaşlarımızın panik yapmasına gerek yok" şeklinde konuştu.
Edremit'te Yangın Kontrol Altında
Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Avcılar ve Arıtaşı mahalleleri arasındaki zeytinlik ve makilik alanda dün öğleden sonra başlayan yangın, kısa sürede büyüyerek ormanlık alana sıçradı. Bölgeye Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 2 uçak, 3 helikopter, 15 arazöz ve 60 personel sevk edildi. Yangın, arazözlerin ve helikopterlerin yoğun çalışması sonucu akşam saatlerinde kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor. Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, yangında herhangi bir can kaybı yaşanmadığını belirterek, "Yangın kontrol altına alındı. Ancak özellikle zeytinliklerde ciddi hasar var. Zarar tespit çalışmalarına başladık" dedi.
Ekiplerin Mücadelesi ve Önlemler
Türkiye genelinde artan orman yangınlarıyla mücadele kapsamında havadan müdahale filosunun güçlendirildiği belirtiliyor. Bu yıl Orman Genel Müdürlüğü, yangınlara karşı daha etkin mücadele için 20 yeni yangın söndürme helikopteri ve 10 uçak alım gerçekleştirdi. Ayrıca, 2025 yılı itibarıyla 80 yeni arazöz ve 150 su ikmal aracının filoya katılması planlanıyor. Uzmanlar, özellikle iklim değişikliğinin etkisiyle yangın sezonunun uzadığına dikkat çekiyor. Yaz aylarında sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, orman yangını riskini artırıyor.
Yetkililer, vatandaşların ormanlık alanlarda ateş yakmamaları, sigara izmaritlerini söndürmeden bırakmamaları ve anız yakmamaları konusunda uyarılarda bulunuyor. Ayrıca, yangın ihbar hatlarının gereksiz yere meşgul edilmemesi gerektiği vurgulanıyor. Orman yangınlarıyla mücadelede erken uyarı sistemlerinin önemine değinen uzmanlar, yapay zeka destekli sistemlerin yangın riskini önceden tespit edebilme kapasitesine sahip olduğunu ifade ediyor.
Son Durum ve Değerlendirme
Üç ilde devam eden yangınlara müdahale çalışmaları aralıksız sürüyor. Kaş ve Edremit'te yangınlar kontrol altına alınırken, Seydikemer'deki yangın için mücadele devam ediyor. Gece boyunca süren çalışmalar sonucunda yangının ilerleyişinin durdurulduğu bildiriliyor. Orman Genel Müdürlüğü ekipleri, sabah ilk ışıklarla birlikte yeniden havalanarak yangın bölgesine müdahaleye başladı. Bölgede rüzgarın etkisini sürdürmesi nedeniyle alevlerin yeniden alevlenme ihtimaline karşı tedbiri elden bırakılmıyor.
Orman yangınları, Türkiye'nin her yıl karşılaştığı önemli bir sorun. Son yıllarda yaşanan büyük yangınlar, orman varlığının korunması için daha etkin politikaların geliştirilmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Uzmanlar, orman yangınlarıyla mücadelede sadece söndürme çalışmalarının yeterli olmadığını, yangın öncesi risk haritalarının çıkarılması ve erken uyarı sistemlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, toplumun yangın bilincinin artırılması ve yangın çıkma ihtimalini azaltacak önlemlerin alınması büyük önem taşıyor.