Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, Alim-Der adlı kaçak öğrenci yurdunda aşçı İhsan Güney tarafından katledilen üniversite öğrencisi Mehmet Sami Tuğrul olayına ilişkin yapılan suç duyurusunu altı ay sonra karara bağladı. Başsavcılık, yürütülen soruşturma kapsamında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Cumhuriyet.com.tr’nin ulaştığı kararda, olayın "kasten öldürme" değil, "meşru müdafaa" kapsamında değerlendirildiği belirtildi.
Olayın geçmişi ve soruşturma süreci
Mehmet Sami Tuğrul, 2023 yılında Antalya’da faaliyet gösteren Alim-Der adlı yurtta kalan bir üniversite öğrencisiydi. Yurtta aşçı olarak çalışan İhsan Güney ile aralarında çıkan tartışma sonucu Tuğrul bıçaklanarak hayatını kaybetmişti. Olayın ardından Güney tutuklanırken, yurdun kaçak statüsü ve denetimsizliği kamuoyunda büyük tepki çekmişti. Tuğrul ailesinin avukatları, olayın "tasarlanmış cinayet" olduğunu savunarak suç duyurusunda bulunmuştu.
Başsavcılığın kararı ve gerekçeleri
Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptığı altı aylık inceleme sonucunda dosyayı takipsizlikle sonuçlandırdı. Kararda, olay anında İhsan Güney’in hayati tehdit altında olduğu ve bıçağı meşru müdafaa amacıyla kullandığı gerekçe gösterildi. Ailenin avukatları, karara itiraz edeceklerini ve dosyayı daha üst mercilere taşıyacaklarını açıkladı. Olay, Türkiye'deki özel yurtların denetimi ve güvenlik açıklarını yeniden gündeme getirdi.
Toplumsal tepkiler ve bağlam
Mehmet Sami Tuğrul'un ölümü, özellikle üniversite öğrencileri arasında büyük yankı uyandırmış, Antalya’da ve sosyal medyada protestolara neden olmuştu. Alim-Der’in daha önce de benzer şikayetlerle gündeme geldiği öğrenilirken, olayın ardından yurt kapatılmıştı. Hukuki süreçteki bu son gelişme, aile ve kamuoyunda hayal kırıklığı yarattı. Konunun, yargı bağımsızlığı ve şeffaflığı açısından takip edilmesi bekleniyor.