Antalya'da ANSET şirketine yönelik yolsuzluk ve ihale usulsüzlüğü soruşturmasında çember daralıyor. Tutuklu Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer'in mal varlıklarına el konulurken, eşinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi ifade verdi. Soruşturma kapsamında Tuncer'in banka hesapları, gayrimenkulleri ve araçlarına tedbir konuldu.
Soruşturmanın boyutları genişliyor
Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada, ANSET'in ihale süreçlerinde usulsüzlük yapıldığı ve kamu zararına yol açıldığı iddia ediliyor. Soruşturma kapsamında şu ana kadar 15 kişi gözaltına alınırken, 8 kişi tutuklandı. Cansel Tuncer'in yanı sıra, belediyenin üst düzey yöneticileri ve ANSET çalışanlarının da bulunduğu şüpheliler listesi genişliyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki olan ANSET, kentte ulaşım, temizlik ve park bahçe gibi birçok hizmeti yürütüyor. Soruşturma, şirketin 2019-2023 yılları arasındaki ihalelerine odaklanmış durumda. İddialara göre, ihalelerde belirli firmalara ayrıcalık tanındı ve kamu zararı oluştu.
Mal varlığına el konulması
Mahkeme, Cansel Tuncer'in suç gelirleriyle elde edildiği düşünülen mal varlıklarına el konulmasına karar verdi. Karar kapsamında, Tuncer adına kayıtlı 3 daire, 2 arsa, 1 lüks araç ve çeşitli banka hesapları donduruldu. Ayrıca eşi Ayşe Tuncer'in de hesaplarına bloke konuldu. Ayşe Tuncer, soruşturma kapsamında ifade verirken, mal varlıklarının yasal yollarla edinildiğini savundu.
Soruşturma, Antalya kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Muhalefet partileri, belediyenin şeffaflık ilkesine aykırı hareket ettiğini belirtirken, AK Parti kanadı yargı sürecinin takipçisi olduklarını ifade etti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, soruşturmayla ilgili "Yargıya güveniyorum, süreç takip ediliyor" açıklamasını yaptı.
Uzmanlar, ANSET soruşturmasının Türkiye'deki belediye şirketlerinin denetim süreçlerini yeniden gündeme getirdiğini vurguluyor. Benzer soruşturmaların başka kentlerde de yaşanabileceğine dikkat çeken hukukçular, belediye iştiraklerinin bağımsız denetimden geçmesi gerektiğini belirtiyor.