TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Ankara'da devlet töreni krizi: Mansur Yavaş'sız açılış

✍️ TercihHaber 📖 3 dk okuma
Ankara'da devlet töreni krizi: Mansur Yavaş'sız açılış

Milyarlarca lira kamu kaynağı kullanılarak inşa edilen Etimesgut Havalimanı'nın resmî açılış töreninde, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın protokolde yer almaması büyük tartışma yarattı. ‘Devlet törenini AK ettiler’ sözleriyle eleştirilen organizasyonda, Yavaş’ın isminin ‘amirim’ diye geçtiği bir belgenin son anda iptal edildiği iddia edildi.

Tören protokolünde Yavaş yok

Ankara’nın hava ulaşımına önemli katkı sağlaması beklenen Etimesgut Havalimanı, düzenlenen görkemli bir törenle hizmete açıldı. Açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AK Parti’li milletvekilleri ve bürokratlar katılırken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş davet edilmedi. Muhalefet kanadı, bu durumu ‘devlet geleneğine aykırı’ olarak nitelendirdi.

Edinilen bilgiye göre, tören öncesinde hazırlanan protokol listesinde Yavaş’ın ismi ‘amirim’ gibi bir unvanla anılsa da, son anda listeden çıkarıldı. CHP’li yetkililer, bu değişikliğin ‘siyasi bir tercih’ olduğunu savundu. Belediye Başkanı Yavaş ise konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Ankara’nın projelerinde her zaman iş birliğine hazırız, ancak bu tür dışlamalar kentimize ve kurumlar arası diyaloğa zarar veriyor” ifadelerini kullandı.

Milyarlarca liralık yatırım, tek taraflı tanıtım

Etimesgut Havalimanı, yaklaşık 2,5 milyar lira bütçeyle hayata geçirilen büyük bir altyapı projesi. Havalimanının, hem yük hem de yolcu taşımacılığında Ankara’nın yükünü hafifletmesi bekleniyor. Ancak açılış törenindeki protokol krizi, projenin tanıtımını gölgede bıraktı. Uzmanlar, bu tür büyük yatırımların tanıtımında tüm paydaşların bir araya getirilmesinin önemine dikkat çekiyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin havalimanı projesinde herhangi bir doğrudan rolü bulunmuyor. Buna rağmen, kentin en büyük yerel yönetim organının törende temsil edilmemesi, ‘kent yönetimi ile merkezi hükümet arasındaki gerginliğin bir yansıması’ olarak yorumlanıyor. Geçmişte de benzer durumlar yaşanmış, özellikle büyükşehir belediyelerinin farklı partilerce yönetildiği dönemlerde bu tür anlaşmazlıklar sıkça gündeme gelmişti.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanının Ankara için stratejik önemine vurgu yaparken, “Burası sadece bir havalimanı değil, aynı zamanda ülkemizin ulaşım vizyonunun bir parçası” dedi. Ancak konuşmasında yerel yönetimlerle iş birliğine değinmemesi dikkat çekti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise konuyu Meclis gündemine taşıyacaklarını açıkladı. Özel, “Ankara halkının seçtiği belediye başkanını yok saymak, kent demokrasisine saygısızlıktır. Bu tavrı kınıyoruz” dedi.

Protokol krizlerinin perde arkası

Türkiye’de devlet törenlerinde protokol kuralları sık sık tartışma konusu oluyor. Özellikle 2019 yerel seçimlerinden sonra, AK Partili olmayan büyükşehir belediye başkanlarının resmî etkinliklerde yer almaması veya törenlerde düşük protokol sırasına konulması sık rastlanan bir durum haline geldi. Bu durum, ‘kutuplaştırıcı siyaset’ olarak eleştiriliyor.

Etimesgut Havalimanı açılışı, tartışmaların odağında yer alırken, asıl önemli olanın havalimanının kente kazandıracağı fayda olduğu unutulmamalı. Ancak siyasi çekişmeler, kamu yararına olan projelerin gölgelenmesine neden olabiliyor. Ankara’nın geleceği için hayati önem taşıyan bu tür yatırımların, siyasi rekabetin üzerinde tutulması ve tüm paydaşların katılımıyla hayata geçirilmesi gerekiyor.

Etiketler:
Mansur YavaşEtimesgut Havalimanıdevlet töreniprotokol kriziAnkaraAK Parti

İlgili Haberler

Çizgilik Tartışmaları Meclis Gündeminde
Siyaset

Çizgilik Tartışmaları Meclis Gündeminde

1 sa önce

Kim Kime Dum Duma: 18 Haziran 2026'da Türkiye Siyasetinde Neler Oluyor
Siyaset

Kim Kime Dum Duma: 18 Haziran 2026'da Türkiye Siyasetinde Neler Oluyor

1 sa önce

Siyasette Fizik Kondisyon: Koşmayan Kaybeder
Siyaset

Siyasette Fizik Kondisyon: Koşmayan Kaybeder

1 sa önce

Sanatın Belleği: Toplumun Çöküşüne Ayna
Siyaset

Sanatın Belleği: Toplumun Çöküşüne Ayna

1 sa önce