Almanya'da 13 yıl inşaat sektöründe çalıştıktan sonra memleketi Elazığ'a dönüş yapan Özel Çetin, babasından kalan üzüm bağlarını büyüterek 300 dönüm alanda üretim yapmaya başladı. Çetin, modern tarım tekniklerini geleneksel bilgiyle birleştirerek bölge ekonomisine katkı sağlıyor.
Gurbetten Dönüş ve Yeni Başlangıç
Elazığ'ın Sivrice ilçesine bağlı kırsal bir bölgede doğan Özel Çetin, genç yaşta iş imkânları nedeniyle Almanya'ya göç etti. 13 yıl boyunca inşaat sektöründe çalışan Çetin, bu süreçte birikim yaparak memleketine dönmeye karar verdi. Babasının vefatı üzerine Elazığ'a kesin dönüş yapan Çetin, ailesinin geçim kaynağı olan bağcılığı devraldı. Ancak onun hedefi sadece mevcut bağları korumak değil, aynı zamanda üretimi artırarak modern bir işletme kurmaktı.
Çetin, yaptığı açıklamada, "Almanya'da çalıştığım yıllarda hep memlekete dönüp tarımla uğraşmayı hayal ettim. Babamdan kalan bağları büyütmek, hem aileme hem de yöreye katkı sağlamak istedim" dedi. İlk etapta ailesinin 50 dönümlük bağını devralan Çetin, devlet destekleri ve kendi birikimiyle arazi satın alarak toplam 300 dönüme ulaştı.
Modern Tekniklerle Üzüm Üretimi
Üretimde geleneksel yöntemlerin yanı sıra modern teknikleri de kullanan Çetin, damla sulama sistemi kurdu ve organik gübre kullanmaya başladı. Bölgenin iklimine uygun üzüm çeşitlerini tercih eden Çetin, özellikle sofralık üzüm ve pekmezlik üzüm üretimine ağırlık verdi. Yıllık ortalama 1.000 ton üzüm hasadı yaptığını belirten Çetin, ürünlerin büyük bir kısmını ülke genelindeki pazarlara gönderiyor. Ayrıca kurduğu modern tesislerde üzümleri işleyerek pekmez, sucuk ve sirke gibi katma değeri yüksek ürünler elde ediyor.
Çetin'in üretimdeki başarısı, çevre illerden de dikkat çekiyor. Ziraat mühendisleri ve üniversitelerden akademisyenler, Çetin'in bağlarını inceleyerek deneyimlerinden faydalanıyor. Çetin, genç çiftçilere örnek olmak istediğini belirterek, "Tarım gençlerimizin gözdesi haline gelmeli. Ben bu işi severek yapıyorum, gençlerimize de bu sevgiyi aşılamak istiyorum" şeklinde konuştu.
Ekonomik Katkı ve İstihdam
300 dönümlük bağ, sadece Çetin ailesine değil, bölge ekonomisine de önemli katkı sağlıyor. Hasat döneminde mevsimlik işçi çalıştıran Çetin, yıl genelinde 20 kişiye istihdam imkânı sunuyor. Ayrıca üzümün işlenmesi aşamasında da birçok kişiye iş kapısı açıyor. Çetin, üretimde yerel halkın da bilgilendirilmesi için zaman zaman eğitimler düzenliyor. "Bağcılıkta doğru teknikleri uygulayan herkes kazanır. Amacım sadece kendi işletmemi geliştirmek değil, aynı zamanda yöredeki çiftçilerin de modern yöntemlerle üretim yapmasını sağlamak" dedi.
Elazığ Ziraat Odası yetkilileri de Çetin'in girişimini takdirle karşıladıklarını belirterek, bu tür yatırımların artmasının kırsal kalkınmayı destekleyeceğini vurguladı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ise Çetin'e teknik destek sağlayarak üretimin daha da verimli hale getirilmesi için çalışmalar yürütüyor.
Gelecek Hedefleri
Özel Çetin, önümüzdeki dönemde üretim kapasitesini 500 dönüme çıkarmayı hedeflediğini söylüyor. Ayrıca üzümden elde edilen ürünlerin coğrafi işaret tescilini alarak markalaşmayı planlıyor. Çetin, "Hedefim, Elazığ üzümünü dünya pazarına tanıtmak. Bunun için çalışıyoruz" dedi. Yerel yönetimlerden de destek bekleyen Çetin, tarımın stratejik bir sektör olduğunu ve devletin çiftçilere daha fazla kaynak ayırması gerektiğini ifade etti. Onun bu azmi, yurt dışından dönen diğer gurbetçilere de ilham kaynağı oluyor.
Türkiye'nin kırsal bölgelerinde göçün yarattığı sorunlara dikkat çeken Çetin, "İnsanlarımız iş bulmak için büyük şehirlere ya da yurt dışına gidiyor. Ama burada toprak var, imkânlar var. Yeter ki isteyelim ve çalışalım" diye konuştu. Onun hikâyesi, geri dönüşlerin sadece duygusal değil ekonomik anlamda da değer yaratabileceğini gösteriyor. Türkiye'nin tarımsal potansiyeli, bu tür girişimlerle daha da güçleniyor.