Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, başkent Bakü'de dini liderleri kabulünde yaptığı konuşmada, dünyada İslamofobi ve Müslümanlara yönelik saldırıların arttığını belirterek, "İslam dünyasına karşı ilan edilmemiş bir savaş var" dedi. Aliyev, Karabağ'daki işgal döneminde camilerin yıkıldığını ve bazılarında hayvan beslendiğini hatırlatarak, bu tür eylemlerin İslam düşmanlığının bir parçası olduğunu vurguladı.
Karabağ'da Yıkılan Camiler ve Hayvan Beslenmesi
Aliyev, konuşmasında Karabağ'ın işgali sırasında Ermenistan tarafından camilere yapılan tahribatı detaylandırdı. "İşgal döneminde camilerimiz yıkıldı, bazıları ahır olarak kullanıldı, içlerinde hayvan beslendi. Bu sadece bir savaş suçu değil, aynı zamanda İslam dünyasına yönelik bir saygısızlıktır" ifadelerini kullandı. Aliyev, bu görüntülerin tüm İslam alemini derinden yaraladığını söyledi.
Azerbaycan lideri, İslamofobinin sadece Azerbaycan'a değil, tüm Müslüman toplumlara karşı bir tehdit olduğunu belirterek, uluslararası toplumu bu konuda ortak hareket etmeye çağırdı. "Bugün Avrupa'da, Asya'da, Afrika'da Müslümanlara yönelik saldırılar artıyor. Bu saldırılar sistematik hale geldi. İslam dünyasına karşı ilan edilmemiş bir savaş var" diye konuştu.
İslamofobiyle Mücadelede Birlik Çağrısı
Aliyev, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve diğer uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunarak, İslamofobiyle mücadelenin ortak bir stratejiyle yürütülmesi gerektiğini söyledi. "Müslüman ülkeler olarak birleşmeli, sesimizi daha gür çıkarmalıyız. İslamofobi sadece bir nefret suçu değil, aynı zamanda bir insan hakları ihlalidir" dedi.
Azerbaycan'ın dinler arası diyaloğa verdiği önemi hatırlatan Aliyev, Bakü'nün farklı dinlerin temsilcilerini bir araya getiren etkinliklere ev sahipliği yaptığını belirtti. "Biz hoşgörü ve karşılıklı saygıyı savunuyoruz. Ancak bu, İslam düşmanlığına karşı sessiz kalmamız anlamına gelmez" ifadelerini kullandı.
Uluslararası Tepkiler ve Bağlam
Aliyev'in açıklamaları, son yıllarda Batı ülkelerinde artan İslam karşıtı söylem ve saldırıların ardından geldi. Avrupa'da birçok ülkede camilere yapılan saldırılar, başörtüsü yasakları ve Müslümanlara yönelik ayrımcılık raporları uluslararası kuruluşlar tarafından da dile getiriliyor. Birleşmiş Milletler'in 2022 raporunda, dünya genelinde İslamofobik olayların son on yılda %50 arttığı belirtilmişti.
Azerbaycan, 2020 Karabağ Savaşı sonrasında bölgedeki dini yapıların restorasyonu için çalışmalar yürütüyor. Aliyev hükümeti, işgalden kurtarılan bölgelerdeki camilerin yeniden inşası için fon ayırmış durumda. Bu açıklamalar, aynı zamanda Azerbaycan'ın İslam dünyasındaki liderlik iddiasını da güçlendirme çabası olarak yorumlanıyor.
Aliyev'in konuşması, İslam ülkelerinden geniş yankı buldu. Türkiye, Pakistan ve Katar'dan destek mesajları gelirken, uluslararası insan hakları örgütleri de İslamofobiyle mücadelede somut adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Uzmanlar, Aliyev'in bu çıkışının, Azerbaycan'ın Batı ile ilişkilerini dengeleme ve İslam dünyasında nüfuzunu artırma stratejisinin bir parçası olduğunu değerlendiriyor.
Sonuç olarak, İlham Aliyev'in bu açıklamaları, küresel ölçekte yükselen İslamofobiye karşı bir uyarı niteliği taşıyor. Azerbaycan lideri, Müslüman ülkeleri ortak hareket etmeye davet ederek, uluslararası toplumun bu soruna kayıtsız kalmaması gerektiğini vurguladı. Karabağ'daki tahribat örneği üzerinden somut kanıtlar sunan Aliyev, İslam dünyasının birlik olmadan bu mücadelede başarılı olamayacağını savundu.