Antalya'nın Alanya ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan orman yangını, gece boyunca devam eden rüzgarın etkisiyle yerleşim yerlerine doğru ilerledi. Yangın nedeniyle 3 mahallede toplam 45 konut tedbir amaçlı tahliye edilirken, bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi ve arazöz sevk edildi. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yangına havadan müdahale başladı; 2 uçak, 5 helikopter ve 20 arazözle çalışmalar yoğunlaştı.
Yangının Çıkış Nedeni ve İlk Müdahale
Alanya'ya bağlı Tosmur, Cikcilli ve Yaylalı mahalleleri arasındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangın, akşam saatlerinde hızla yayıldı. İlk ihbarın ardından bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Ancak karanlık nedeniyle havadan müdahale yapılamadı, ekipler karadan söndürme çalışmalarına odaklandı. Gece boyunca alevlere müdahale eden ekipler, yerleşim yerlerine sıçrama riskine karşı geniş güvenlik önlemleri aldı.
Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, gece yarısı yaptığı açıklamada, yangının kontrol altına alınması için tüm imkanların seferber edildiğini belirtti. Ürkmezer, 'Önceliğimiz vatandaşlarımızın can güvenliği. Tahliye edilen vatandaşlarımız Muhtarlık ve Kızılay koordinasyonunda misafir ediliyor' dedi. Yangın nedeniyle bazı evlerde hasar meydana geldiği, ancak can kaybı yaşanmadığı öğrenildi.
Tahliye Edilen Mahalleler ve Vatandaşların Durumu
Rüzgarın etkisiyle alevlerin Tosmur Mahallesi'ndeki evlere sıçraması üzerine, bu mahallede 15 konut, Cikcilli Mahallesi'nde 18 konut ve Yaylalı Mahallesi'nde 12 konut olmak üzere toplam 45 konut boşaltıldı. Tahliye edilen vatandaşların bir kısmı akrabalarının yanına yerleşirken, diğerleri Alanya Belediyesi'nin tahsis ettiği misafirhanelere yerleştirildi.
Bölgede hayvancılıkla uğraşan besiciler de mağdur olmamak için hayvanlarını güvenli bölgelere taşıdı. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, yangından etkilenen vatandaşlara her türlü desteği sağlayacaklarını söyledi. Yücel, 'Yangınla mücadelede gece boyunca ekiplerimiz sahada. Sabah itibarıyla havadan müdahale de başladı. İnşallah kısa sürede kontrol altına alırız' ifadelerini kullandı.
Havadan ve Karadan Yoğun Müdahale
Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Antalya Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 2 uçak ve 5 helikopter, alevlere havadan müdahale etmeye başladı. Ayrıca 20 arazöz, 5 su tankı ve 3 dozerle karada söndürme çalışmaları yürütülüyor. Bölgedeki ekipler, yangının yerleşim yerlerine sıçramaması için yoğun çaba sarf ediyor.
Yangın nedeniyle Alanya-Antalya karayolunun bazı kesimleri bir süre trafiğe kapatıldı, ulaşım alternatif güzergahlardan sağlandı. Dumanların yoğun olduğu bölgede vatandaşların maske takması konusunda uyarılar yapıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait itfaiye ekipleri de destek sağlıyor.
Yetkililerden Açıklama ve Uyarılar
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Alanya'da başlayan orman yangınına müdahale için tüm ekiplerimiz seferber edildi. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor, ancak şu an için en önemli konu yangının kontrol altına alınması' dedi. Bakan Yumaklı, vatandaşlardan yetkililerin uyarılarını dikkate almalarını istedi.
Öte yandan meteorolojik verilere göre bölgede rüzgarın öğle saatlerinden itibaren şiddetini artırması bekleniyor. Bu nedenle ekipler, alevlerin yayılma riskine karşı önleyici tedbirler alıyor. Yangın söndürme çalışmalarına jandarma ve AFAD ekipleri de destek veriyor.
Yangınla Mücadelede Geçmiş Deneyimler ve Alınan Önlemler
Geçtiğimiz yıllarda Akdeniz Bölgesi'nde yaşanan büyük orman yangınları, bu tür felaketlerle mücadelede önemli deneyimler kazandırdı. Ekipler, özellikle yerleşim yerlerinin ormanlık alanlara yakın olduğu noktalarda yangın güvenlik şeritleri oluşturarak alevlerin yayılmasını önlemeye çalışıyor. Alanya'daki yangında da bu yöntem etkili olmaya çalışılıyor.
Bölgede yaşayan vatandaşlar, yangın anında tahliye uyarılarına uyduklarını ve ekiplerin çalışmalarından memnun olduklarını ifade etti. Tosmur Mahallesi sakini Ahmet Yılmaz, 'Gece yarısı polis anonslarıyla evimizi boşalttık. Şu an kontrol altına alınması için dua ediyoruz. Herkes elinden geleni yapıyor' dedi.
Yangınların Önlenmesi İçin Uyarılar
Uzmanlar, orman yangınlarının büyük bir kısmının insan kaynaklı olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle piknik ateşi, anız yakma ve sigara izmariti gibi nedenlerle çıkan yangınlar, ormanlık alanların tahrip olmasına yol açıyor. Yetkililer, vatandaşların ormanlık alanlarda ateş yakmamaları ve yangın anında 112 Acil Çağrı Merkezi'ni aramaları konusunda uyarıyor.
Alanya'daki yangınla ilgili güncel bilgiler, AFAD ve Orman Bölge Müdürlüğü'nün resmi hesaplarından paylaşılıyor. Yangının kontrol altına alınması için çalışmalar aralıksız sürüyor.
Bu yangın, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yaz aylarında orman yangınlarına karşı daha dikkatli olunması gerektiğini bir kez daha gösterdi. İklim değişikliğiyle birlikte artan sıcaklıklar ve kuraklık, yangın riskini artırırken, toplumsal farkındalık büyük önem taşıyor. Orman varlıklarımızın korunması, gelecek nesillere mirasımızın devamı için kritik bir öneme sahip.