Aksaray-Nevşehir kara yolunun 45'inci kilometresinde, yağmur nedeniyle kayganlaşan zeminde bir tur otobüsü refüje çarparak karşı şeride geçti ve savruldu. İlk belirlemelere göre kazada 16 kişi yaralandı. Olay, turizmin yoğun olduğu bölgede güvenlik endişelerini yeniden gündeme getirdi.
Kaza anı ve müdahale
Kaza, sabah saatlerinde etkili olan sağanak yağış sonrası meydana geldi. Otobüs, Nevşehir istikametinde seyrederken sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesiyle önce refüje çarptı, ardından karşı şeride geçerek durabildi. Olay yerine çok sayıda ambulans, itfaiye ve jandarma ekibi sevk edildi. Yaralılar, ilk müdahalelerinin ardından Aksaray ve Nevşehir'deki hastanelere kaldırıldı. Yetkililer, yaralıların durumlarının genel olarak iyi olduğunu ancak birkaç kişinin tedavisinin sürdüğünü belirtti.
Turizm sektörüne etkisi
Kapadokya bölgesine turist taşıyan otobüsün kazası, bölge turizmi açısından endişe yarattı. Nevşehir ve Aksaray, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği güzergâhlar arasında yer alıyor. Kaza, yolun virajlı ve kaygan yapısı nedeniyle daha önce de benzer olayların yaşandığını hatırlattı. Turizm acenteleri, güvenlik önlemlerinin artırılması çağrısı yaparken, bölge halkı da yolun bakım ve onarımının hızlandırılmasını talep ediyor.
Yetkililerden açıklamalar
Kazayla ilgili soruşturma başlatılırken, otobüs şoförünün ifadesine başvuruldu. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, yolun olası risklerini belirlemek için inceleme yaptı. Valilik, sürücüleri yağışlı havalarda dikkatli olmaya çağırdı. Öte yandan, kazada yaralananların çoğunun emekli vatandaşlardan oluşan bir kafile olduğu öğrenildi.
Güvenlik önlemleri yetersiz kalıyor
Aksaray-Nevşehir kara yolu, özellikle kış ve bahar aylarında kayganlaşan zeminiyle biliniyor. Uzmanlar, yolun bazı kesimlerinde uyarı levhalarının yetersiz olduğunu, ayrıca acil durum şeritlerinin bulunmadığını belirtiyor. Tur otobüslerinin sık geçtiği bu güzergâhta hız sınırı uygulamasının daha sıkı denetlenmesi gerektiği vurgulanıyor.