Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nde bugün tansiyon yükseldi. AKP’ye geçmesinin ardından ilk kez meclis oturumunu yöneten Burcu Köksal, muhalefet üyeleriyle yaşanan tartışmaların ardından oturumu kapatıp salonu terk etti. Yaşanan bu gelişme, yerel siyasette yankı uyandırırken, Köksal’ın kararı meclis gündemine damga vurdu.
Mecliste Gergin Anlar
Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin aylık olağan toplantısı, gündem maddelerinin görüşülmesi sırasında beklenmedik bir şekilde gerildi. Oturumu yöneten Başkan vekili Burcu Köksal, kısa süre önce CHP’den istifa ederek AKP’ye katılmıştı. Bu değişiklik, meclis içindeki güç dengelerini de etkilemişti. Toplantının başından itibaren muhalefet üyeleri, Köksal’ın tarafsızlığına yönelik eleştirilerde bulundu. Özellikle gündemdeki imar planı değişiklikleri ve belediye şirketlerine ilişkin maddeler tartışmalara yol açtı.
Muhalefet üyeleri, söz hakkı verilmesi ve oylama usulü konusunda itirazlarını dile getirdi. Köksal’ın, itirazları dikkate almadan bazı maddeleri hızla geçirmeye çalıştığını savunan muhalefet, sürekli olarak söz keserek tepkisini gösterdi. Gerginlik, bir üyenin “Burada tek başına karar veremezsiniz” şeklindeki çıkışıyla doruk noktasına ulaştı. Bunun üzerine Köksal, birkaç kez oturuma ara vermek zorunda kaldı.
Gerginliğin artması üzerine Köksal, oturuma devam edemeyeceğini belirterek, “Bu şartlarda toplantıyı yönetmem mümkün değil. Oturumu kapatıyorum” dedi. Ardından divan başkanlığından inerek salonu terk etti. Meclis üyeleri, Köksal’ın bu ani kararı karşısında şaşkınlık yaşadı. Oturum, daha sonra başka bir başkan vekilinin yönetiminde yeniden başlatıldı.
İlk Oturumda Kriz
Burcu Köksal’ın AKP’ye geçişi, Afyonkarahisar’da siyasi dengeleri değiştiren önemli bir gelişme olarak değerlendirilmişti. Köksal, geçtiğimiz haftalarda CHP’den istifa ederek AKP’ye katıldığını açıklamış, bu durum yerel siyasette şok etkisi yaratmıştı. AKP’ye katılımının ardından Belediye Başkanı tarafından meclis başkan vekilliğine getirilen Köksal, bugün ilk kez oturumu yönetiyordu.
Köksal’ın bu hamlesi, muhalefet partileri tarafından eleştirilirken, AKP cephesinde memnuniyetle karşılanmıştı. Ancak ilk oturumun bu şekilde sonuçlanması, Köksal’ın yeni görevinde zorluklarla karşılaşacağını gösterdi. Siyasi gözlemciler, Köksal’ın meclis yönetimindeki tarafsızlık ilkesine gölge düşüren bu oturumun, ilerleyen süreçteki meclis çalışmalarını da etkileyebileceğini belirtiyor.
Yaşanan bu kriz, Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin işleyişinde önemli bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Muhalefet üyeleri, Köksal’ın bu davranışının demokratik işleyişe aykırı olduğunu savunurken, AKP’li üyeler ise muhalefetin provokasyonlarının oturumun kapanmasına neden olduğunu öne sürdü.
Arka Plan ve Değerlendirme
Afyonkarahisar Belediye Meclisi, 2019 yerel seçimlerinin ardından CHP’nin kazandığı bir belediye olarak dikkat çekiyor. Ancak son dönemde yaşanan parti değişiklikleri, meclisteki güç dengesini AKP lehine çevirmiş durumda. Burcu Köksal’ın CHP’den istifa ederek AKP’ye katılması, belediye meclisindeki çoğunluk dengesini değiştiren önemli bir adım olarak görülmüştü.
Türkiye’de yerel siyasette sıkça yaşanan parti değişiklikleri, belediye meclislerinde zaman zaman benzer krizlere yol açabiliyor. Bu tür durumlarda, oturumların sağlıklı bir şekilde yönetilmesi ve tüm siyasi grupların eşit temsil ilkesine uyulması büyük önem taşıyor. Bugün yaşanan oturum krizi, yerel demokrasinin işleyişi açısından da önemli bir örnek teşkil ediyor.
Burcu Köksal’ın oturumu kapatıp çıkması, hem meclis gündemini hem de kamuoyunu meşgul ederken, ilerleyen günlerde bu konuda açıklama yapması bekleniyor. Yerel siyasetteki bu hareketlilik, Afyonkarahisar’da siyasi tansiyonun bir süre daha yüksek kalacağını gösteriyor.