AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ilgili düzenlemeleri de içeren Uzman Erbaş Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığına sunduklarını bildirdi. Teklif, askeri personel sisteminde köklü değişiklikler öngörüyor ve özellikle uzman erbaşların statüsü, terfi süreçleri ve sosyal haklarında yenilikler getiriyor. AK Parti'den yapılan açıklamada, teklifin TSK'nın etkinliğini artırmayı ve personel yönetimini modernize etmeyi hedeflediği belirtildi.
Teklifin kapsamı ve detayları
Kanun teklifi, uzman erbaşların rütbe yükseltme sistemini yeniden düzenliyor. Mevcut uygulamada uzman erbaşlar, belirli bir süre sonunda kıdemli başçavuş rütbesine kadar yükselebiliyor. Yeni teklifle, başarı ve kıdem kriterlerine dayalı daha esnek bir terfi sistemi getirilmesi planlanıyor. Ayrıca, uzman erbaşların askeri okullardan mezun olan subaylarla eşit düzeyde olmasa da belirli haklara kavuşması öngörülüyor. Teklifte, uzman erbaşların görev süreleri ve emeklilik koşullarında da iyileştirmeler yapılması amaçlanıyor. Mevcut düzenlemeye göre, uzman erbaşlar 15 yıl hizmet sonrası emekli olabiliyor. Yeni teklifle bu sürenin 12 yıla düşürülmesi ve emekli maaşlarının artırılması gibi maddeler bulunuyor. Ayrıca, uzman erbaşların aile sağlık sigortası ve lojman gibi sosyal desteklerden daha fazla yararlanması hedefleniyor.
TSK'nın genel personel yapısına etkileri
Teklifin TSK'nın genel personel yapısını da etkilemesi bekleniyor. Uzman erbaşların daha iyi koşullara kavuşturulması, astsubay ve subay arasındaki farklılıkları azaltacak. Bu durum, personel memnuniyetini artırarak TSK'da kariyer planlamasını yeniden şekillendirebilir. Uzman erbaşlar, özellikle teknik birimlerde önemli roller üstleniyor. Yeni düzenlemeyle bu personelin daha uzun süre görev yapması ve tecrübe birikiminin korunması amaçlanıyor. Ayrıca, uzman erbaşların yurt dışı görevleri ve operasyonel birliklerde değerlendirilmesi kolaylaştırılacak. Teklif, TSK'nın personel derinliğini artırmak ve uzmanlık gerektiren alanlarda sürekliliği sağlamak için tasarlanmış durumda. AK Parti kaynakları, teklifin TSK'daki insan kaynakları yönetimini çağdaş standartlara taşıyacağını ifade ediyor. Teklif, TBMM'de görüşülmek üzere komisyonlara sevk edilecek. Muhalefet partilerinin teklife ilişkin değerlendirmeleri ise henüz netleşmedi. Ancak bazı askeri sendikalar ve uzman erbaş dernekleri, teklifin olumlu ancak yetersiz olduğunu belirtti. Kamuoyu, yeni düzenlemenin TSK'nın caydırıcılık ve profesyonellik düzeyine katkısını merakla bekliyor. Bu teklif, askeri personel reformu kapsamında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.