Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu kapsamında bu ay 9 bin 200 gence toplam 1 milyar 52 milyon lira ödeme yapıldığını duyurdu. Bakan Göktaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, fonun gençlerin evlenme ve konut edinme gibi temel ihtiyaçlarını desteklemek amacıyla oluşturulduğunu belirtti. Ödemeler, gençlerin banka hesaplarına yatırıldı.
Fonun kapsamı ve hedef kitlesi
Aile ve Gençlik Fonu, 2024 yılı başında yürürlüğe giren bir devlet destek programıdır. Fon, 18-35 yaş arasındaki gençlere yönelik olup, evlilik öncesi danışmanlık, konut kredisi faiz desteği ve nakit yardım gibi kalemleri içermektedir. Bugüne kadar fondan yararlanan genç sayısı 100 bini aşarken, toplam ödeme tutarı 10 milyar liraya yaklaştı. Bakan Göktaş, fonun gençlerin aile kurma sürecini kolaylaştırmayı hedeflediğini vurguladı.
Başvuru şartları ve süreç
Fona başvurmak isteyen gençlerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, ilk evliliklerini yapması ve belirli bir gelir düzeyinin altında olması gerekiyor. Başvurular e-Devlet üzerinden alınıyor ve değerlendirme süreci ortalama 30 gün sürüyor. Ödemeler, başvuru sahibinin banka hesabına doğrudan yatırılıyor. Fonun bütçesi, her yıl Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından belirleniyor.
Bakan Göktaş, bu ayki ödemelerin zamanında ve eksiksiz yapıldığını, gençlerin mağdur edilmediğini belirtti. Fonun gelecek aylarda da devam edeceğini ve kapsamının genişletilmesi için çalışmalar yapıldığını ifade etti. Ayrıca, fondan yararlanan gençlerin memnuniyet oranının yüksek olduğunu söyledi.
Ekonomik etkiler ve değerlendirme
Aile ve Gençlik Fonu, genç nüfusun ekonomik yükünü hafifletmeyi ve evlilik oranlarını artırmayı amaçlıyor. Uzmanlar, bu tür sosyal yardımların kısa vadede talebi canlandırdığını, ancak uzun vadede sürdürülebilirliğinin önemli olduğunu belirtiyor. Fonun bütçesi, genel bütçe içinde küçük bir paya sahip olsa da, doğrudan gençlere dokunması açısından sembolik bir değer taşıyor. Öte yandan, bazı eleştirmenler fonun yalnızca belirli bir kesime hitap ettiğini ve daha kapsayıcı politikalar gerektiğini savunuyor. Bakanlık ise fonun düzenli olarak gözden geçirildiğini ve ihtiyaçlara göre güncellendiğini ifade ediyor.