Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan ve yerine kayyım atanan Ahmet Türk, Ankara'da düzenlenen İkinci Yüzyılda Cumhuriyetin Demokratik Dönüşümü Konferansı'nda yaptığı konuşmada, içinde bulunduğumuz 'sürece' dair değerlendirmelerde bulundu. Türk, 'Kürt siyaseti olarak sabırla bekleyeceğiz, bu süreci bozan Kürtler olmayacak' ifadelerini kullandı.
Ahmet Türk'ün süreç vurgusu
Türk, konferansta yaptığı konuşmada, Kürt sorununun çözümüne yönelik başlatılan sürecin önemine dikkat çekti. Kendisinin ve partisinin bu sürece olan inancını yineleyen Türk, 'Kürtler olarak bu sürecin başarıya ulaşması için elimizden geleni yapmaya hazırız. Hiçbir Kürt bu süreci baltalamak istemez' dedi. Ayrıca, sürecin tüm taraflarının sorumluluk alması gerektiğini belirterek, 'Sabırlı ve kararlı bir şekilde ilerlemeliyiz. Toplumun her kesiminin bu sürece katkı sunması gerekiyor' diye konuştu.
Kayyım uygulamasına tepki
Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan kayyım atanarak uzaklaştırılmasına da değinen Türk, bu durumun demokratik işleyişe zarar verdiğini söyledi. 'Halkın iradesi yok sayılamaz. Kayyım uygulamaları demokrasiyle bağdaşmıyor' ifadelerini kullanan Türk, buna rağmen sürece olan desteğinin devam edeceğini belirtti. Türk, 'Biz siyaset yapmaya, halkımızın sesi olmaya devam edeceğiz. Kayyım atanması bizi yolumuzdan döndüremez' dedi.
Konferansın amacı ve katılımcılar
Ankara'da düzenlenen İkinci Yüzyılda Cumhuriyetin Demokratik Dönüşümü Konferansı, Türkiye'nin demokratikleşme sürecine katkı sağlamak amacıyla birçok siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum temsilcisini bir araya getirdi. Konferansta, cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken demokratik dönüşümün nasıl sağlanabileceği tartışıldı. Ahmet Türk'ün yanı sıra, farklı siyasi partilerden temsilciler ve bağımsız uzmanlar da konuşmalar yaptı.
Kürt siyasetinin rolü
Ahmet Türk, konuşmasında Kürt siyasi hareketinin Türkiye'nin demokratikleşmesindeki kritik rolüne de vurgu yaptı. 'Kürtler olarak biz, bu ülkenin eşit vatandaşlarıyız. Demokratik bir Türkiye'de Kürtlerin hak ettiği yeri alması için mücadele ediyoruz' diyen Türk, sürecin sadece Kürt sorununun çözümü için değil, aynı zamanda ülkenin genel demokratikleşmesi için de önemli olduğunu ifade etti. 'Bu süreç, tüm Türkiye'nin kazanacağı bir fırsattır' şeklinde konuştu.
Ahmet Türk'ün bu açıklamaları, siyasi kulislerde ve sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Özellikle 'süreci bozan Kürtler olmayacak' sözü, sürecin geleceğine dair umutları canlı tutarken, kayyım uygulamalarının devam ettiği bir dönemde bu tür bir çağrının ne kadar karşılık bulacağı merak konusu.