Ahmet Hakan Coşkun, Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nın iptali için yaptığı 'mutlak butlan' başvurusu sonrası süreçteki tutumunu hedef alan çarpıcı bir yazı kaleme aldı. Coşkun, Kılıçdaroğlu'nun partisinin kurultay sürecine yönelik eleştirilerini ve yargı kararlarına karşı takındığı tavrı 'demokrasi kültürüyle bağdaşmaz' olarak nitelendirdi.
Kılıçdaroğlu'nun tutumuna sert tepki
Coşkun, yazısında Kılıçdaroğlu'nun CHP kurultayının iptali için başvurduğu 'mutlak butlan' kararının ardından parti içi muhalefeti susturmaya yönelik girişimlerini eleştirdi. Kılıçdaroğlu'nun bu süreçte 'parti içi demokrasiye darbe vurduğunu' ifade eden Coşkun, eski genel başkanın 'kendini partinin üstünde konumlandırdığını' savundu. Coşkun, Kılıçdaroğlu'nun yargı kararlarını tanımama yönündeki söylemlerini de eleştirerek, 'Hukuk devletinde herkes yargı kararlarına uymak zorundadır. Kılıçdaroğlu'nun bu tavrı ciddi bir demokrasi zaafıdır' ifadelerini kullandı.
CHP kurultayı ve 'mutlak butlan' tartışmaları
CHP'nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen 38. Olağan Kurultayı, Özgür Özel'in genel başkan seçilmesiyle sonuçlanmıştı. Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayın iptali için Ankara 33. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 'mutlak butlan' (kesin hükümsüzlük) talebiyle dava açmıştı. Kılıçdaroğlu, kurultayın usulsüz olduğunu iddia ederek, sürecin başından itibaren müdahale edilmesi gerektiğini öne sürmüştü. Mahkeme ise henüz nihai kararını vermedi. Kılıçdaroğlu'nun bu hamlesi, parti içinde ve kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Bazı parti üyeleri, Kılıçdaroğlu'nun bu tavrını 'demokrasiye aykırı' olarak değerlendirirken, bazıları ise 'hukuki bir hak' olarak savundu. Ahmet Hakan Coşkun, bu tartışmaların ortasında Kılıçdaroğlu'na yönelttiği eleştirilerle dikkat çekti.
Ahmet Hakan'dan Kılıçdaroğlu'na: 'Aptallaştırdılar'
Coşkun, yazısında Kılıçdaroğlu için 'onu aptallaştırdılar' ifadesini kullandı. Bu ifade, Kılıçdaroğlu'nun çevresindeki danışmanlarının kendisini yanlış yönlendirdiği yönünde yorumlandı. Coşkun, Kılıçdaroğlu'nun son dönemdeki hamlelerinin partisine ve kişisel itibarına zarar verdiğini belirterek, 'Bir lider, sadece kazandığında değil, kaybettiğinde de olgunluk göstermelidir. Kılıçdaroğlu maalesef bu olgunluğu gösteremiyor' dedi. Coşkun, Kılıçdaroğlu'nun 'mutlak butlan' başvurusuyla aslında CHP'yi yeniden yönetme arzusunu ortaya koyduğunu, ancak bu hamlenin başarısızlıkla sonuçlanması halinde siyasi kariyerinin sonlanacağına dikkat çekti.
Ahmet Hakan Coşkun'un bu yazısı, sosyal medyada geniş yankı uyandırırken, CHP içinde de tartışmalara neden oldu. Kılıçdaroğlu'na yakın isimler, Coşkun'un eleştirilerini 'haksız ve önyargılı' olarak nitelendirirken, muhalif kanat ise 'gerçekleri yansıtıyor' değerlendirmesinde bulundu. Siyaset kulislerinde, bu yazının Kılıçdaroğlu-CHP gerilimini daha da tırmandırabileceği konuşuluyor.
Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin 13. genel başkanı olarak 2010-2023 yılları arasında görev yaptı. 2023 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olan Kılıçdaroğlu, seçimi kaybettikten sonra parti içi muhalefetin hedefi haline gelmişti. Kurultayda Özgür Özel'e karşı kaybeden Kılıçdaroğlu, ardından istifa etmemiş ve parti içi mücadeleye devam etmişti. 'Mutlak butlan' davası, bu mücadelenin hukuki boyutunu oluşturuyor.