TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Magazin

Ahbap'ta dolandırıcılık iddiası NY'ye uzandı: Bağışların izi sürülüyor

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Ahbap'ta dolandırıcılık iddiası NY'ye uzandı: Bağışların izi sürülüyor

Sabah Gazetesi yazarı Funda Karayel, Ahbap Derneği'nin kurucusu Haluk Levent'in 2025 yılında New York'ta tanıttığı 'Ahbap America' oluşumu üzerinden toplanan bağışların akıbetinin açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti. Karayel, uluslararası para trafiğinin de araştırılması çağrısında bulundu. İddialar, son dönemde Ahbap Derneği hakkında artan dolandırıcılık suçlamalarıyla birlikte gündeme geldi.

New York bağlantısı ve para akışı

Funda Karayel'in yazısında dikkat çektiği nokta, Ahbap America'nın Amerika Birleşik Devletleri'nde kayıtlı bir yardım kuruluşu olarak faaliyet gösterdiği ve bu yapı üzerinden özellikle ABD'de yaşayan Türk vatandaşlarından bağış toplandığı. Karayel, 'New York'ta düzenlenen tanıtım gecesinde toplanan paraların nereye harcandığı, hangi projelere aktarıldığı konusunda şeffaflık bekliyoruz' ifadelerini kullandı. Yazıda, bu paraların Türkiye'ye gönderilip gönderilmediği ya da ABD'de kalıp kalmadığı sorularına yanıt aranıyor.

Ahbap Derneği, 2025 yılı başında ABD'de 'Ahbap America' adı altında resmi olarak faaliyete geçmişti. Dernek yetkilileri, o dönem yaptıkları açıklamada, Amerika'daki Türk toplumunun yardım faaliyetlerine katılımını artırmayı hedeflediklerini duyurmuştu. Ancak Karayel'in yazısı, bu yapılanmanın mali kayıtlarının incelenmesi gerektiğini vurguluyor.

Dolandırıcılık iddiaları ve hukuki süreç

Ahbap Derneği hakkında son aylarda artan dolandırıcılık iddiaları, yalnızca yurt içinde değil, yurt dışında da gündem oldu. Türkiye'de bazı bağışçılar, yardım paralarının amacı dışında kullanıldığını öne sürerek savcılığa şikayette bulunmuştu. Haluk Levent ise bu iddiaları reddederek, derneğin tüm mali kayıtlarının bağımsız denetim firmaları tarafından incelendiğini açıklamıştı. Ancak Karayel'in New York ayağını gündeme getirmesi, konunun uluslararası boyut kazandığını gösteriyor.

Bir kamuoyu araştırmasına göre, Ahbap Derneği'ne duyulan güven son aylarda yüzde 15 oranında azaldı. Uzmanlar, bu tür iddiaların derneğin itibarına zarar verdiğini ve bağış toplama kapasitesini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Öte yandan, Ahbap Derneği'nin resmi internet sitesinde, 2025 yılına ait mali raporların henüz yayımlanmadığı görülüyor.

Funda Karayel, yazısının sonunda 'Türkiye'de yardımseverlik duygusunu sömüren her türlü yapının ortaya çıkarılması gerektiğini' vurgulayarak, yetkililere çağrıda bulundu. Bu gelişmeler, sivil toplum kuruluşlarının şeffaflık ilkesiyle yönetilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor.

Etiketler:
ahbaphaluk leventdolandırıcılıknew yorkbağışfunda karayelsabah gazetesi

İlgili Haberler

Ünlü oyuncunun cesur paylaşımı: Dört yılda üç çocuk doğurmuş sansürsüz halim
Magazin

Ünlü oyuncunun cesur paylaşımı: Dört yılda üç çocuk doğurmuş sansürsüz halim

2 sa önce

Haluk Levent, Sevda Kurt'un iddialarına imzalı protokolle yanıt verdi
Magazin

Haluk Levent, Sevda Kurt'un iddialarına imzalı protokolle yanıt verdi

2 sa önce

Soner Arıca Fatsa Konserinde Annesini ve Kadir İnanır'ı Duygulu Anma
Magazin

Soner Arıca Fatsa Konserinde Annesini ve Kadir İnanır'ı Duygulu Anma

2 sa önce

Beyoncé ve Jay-Z'nin Malikanesine Otomobille Çarpan Sürücü Tutuklandı
Magazin

Beyoncé ve Jay-Z'nin Malikanesine Otomobille Çarpan Sürücü Tutuklandı

2 sa önce