İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Ahbap Derneği kurucusu şarkıcı Haluk Levent'in de aralarında bulunduğu 23 şüpheli, bu sabah adliyeye sevk edildi. Soruşturma, derneğin faaliyetlerine ilişkin usulsüzlük iddiaları üzerine başlatılmıştı. Şüpheliler, ifade işlemlerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Olayla ilgili soruşturmanın derinleştirilerek devam ettiği bildirildi.
Soruşturmanın Detayları
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, geçtiğimiz haftalarda Ahbap Derneği'nin merkez ve şubelerinde arama yapmıştı. Aramalarda çok sayıda belge ve dijital materyale el konulmuştu. Soruşturma kapsamında Haluk Levent'in yanı sıra derneğin yönetim kurulu üyeleri ve bazı çalışanlar da ifade vermek üzere adliyeye çağrılmıştı. Şüphelilerin, dernek hesaplarında usulsüzlük yapıldığı ve bağışların amacı dışında kullanıldığı iddialarıyla karşı karşıya olduğu öğrenildi.
Haluk Levent'in Açıklamaları
Adliyede yaklaşık 6 saat ifade veren Haluk Levent, çıkışta yaptığı kısa açıklamada, "Sürecin takipçisiyiz. Herhangi bir usulsüzlük yok. Derneğimiz tüm bağışları şeffaf bir şekilde kullanıyor. Adalete güveniyorum" dedi. Levent, soruşturmanın siyasi amaçlı olduğu yönündeki iddiaları ise doğrulamadı. Diğer şüpheliler de benzer şekilde suçlamaları reddetti.
Bağlam ve Arka Plan
Ahbap Derneği, 2017 yılında Haluk Levent tarafından kuruldu. Dernek, deprem, sel gibi afetlerde yardım faaliyetleri ve sosyal sorumluluk projeleriyle tanınıyor. Özellikle 2023 Kahramanmaraş depremlerinde aktif rol oynayan dernek, geniş bir bağışçı kitlesine sahip. Ancak son dönemde bazı bağışçılar, derneğin harcamalarının yeterince şeffaf olmadığı yönünde şikayetlerde bulunmuştu. Soruşturma, bu şikayetlerin ardından başlatıldı. Sivil toplum kuruluşlarının denetimi konusunda tartışmaların yaşandığı bir dönemde bu soruşturma, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.