Son dakika haberi... Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında, ünlü sanatçı Haluk Levent tarafından kurulan Ahbap Derneği'nin ve soruşturmada adı geçen şüphelilerin mal varlıklarına el konulduğu açıklandı. Karar, akşam saatlerinde nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından alınırken, işlemlerin hızla sürdüğü belirtiliyor.
El koyma kararının detayları
Edinilen bilgilere göre, el koyma kararı derneğin banka hesapları, taşınmazları ve şüphelilere ait araç, gayrimenkul gibi varlıkları kapsıyor. Savcılık kaynakları, soruşturmanın gizliliği nedeniyle ayrıntılı bilgi paylaşmazken, el koymanın "kara para aklama ve örgütlü suç" iddiaları çerçevesinde gerçekleştiği öğrenildi. Derneğin 2021 yılındaki deprem yardım kampanyaları ve bağış toplama faaliyetleri sırasında usulsüzlükler yapıldığı yönünde ihbarların alındığı iddia ediliyor.
Soruşturmanın arka planı
Ahbap Derneği, özellikle 2020 İzmir depremi ve 2021 yaz aylarındaki orman yangınlarında yaptığı yardım faaliyetleriyle tanınıyordu. Haluk Levent'in öncülüğünde sosyal medya üzerinden bağış kampanyaları düzenleyen dernek, milyonlarca lira toplamıştı. Ancak, 2022 yılında bazı bağışçıların hesap işlemlerine dair şikayetleri üzerine başlatılan idari inceleme, adli soruşturmaya dönüşmüştü. Soruşturma kapsamında aralarında dernek yöneticileri ve bazı bağış toplama platformu yetkililerinin de bulunduğu 12 kişi gözaltına alınmış, ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Gelişme, sivil toplum kuruluşlarının bağış toplama süreçlerine ilişkin tartışmaları yeniden alevlendirdi. Uzmanlar, bu tür operasyonların şeffaflık mekanizmalarını güçlendirebileceğini, ancak masum sivil toplum kuruluşlarının da itibar kaybına uğramaması için dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Haber, Haluk Levent'in sevenleri ve hayırseverler arasında şaşkınlıkla karşılanırken, dernek yetkililerinden henüz resmi bir açıklama gelmiş değil. Gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz.