Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Venezuela'da peş peşe meydana gelen 7,2 ve 7,5 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye'nin arama kurtarma ve insani yardım ekiplerini bölgeye göndermek üzere harekete geçti. AFAD'tan yapılan yazılı açıklamada, ekiplerin İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan iki askeri nakliye uçağıyla yola çıkacağı bildirildi. Depremlerde şu ana kadar can kaybına ilişkin net bir bilgi paylaşılmazken, bölgede büyük çapta yıkım olduğu belirtiliyor.
Türk ekipleri bölgeye ulaşmak için yola çıktı
AFAD koordinasyonunda hazırlanan ekipte, arama kurtarma uzmanları, sağlık personeli ve lojistik destek birimleri yer alıyor. Ekiple birlikte, depremzedelerin acil ihtiyaçlarını karşılamak üzere çadır, battaniye, gıda ve ilaç gibi insani yardım malzemeleri de gönderiliyor. İki askeri nakliye uçağının, ekipleri ve malzemeleri Venezuela'nın başkenti Caracas'a ulaştırmak üzere havalandığı öğrenildi. Türkiye'nin Venezuela Büyükelçiliği de bölgedeki Türk vatandaşlarına ulaşmak için çalışmalara başladı. Depremlerin ardından uluslararası yardım çağrıları yapılırken, Türkiye'den gelen ilk ekipler arasında yer alan AFAD, sahadaki koordinasyonu üstlenecek.
Depremlerin ardından artçı sarsıntılar devam ediyor
Venezuela'nın kuzey kıyılarında meydana gelen depremler, başta Caracas olmak üzere birçok şehirde paniğe yol açtı. Yerel kaynaklara göre, depremlerin ardından büyüklükleri 4 ile 5,6 arasında değişen onlarca artçı sarsıntı kaydedildi. Hasar tespit çalışmaları sürerken, yetkililer depreme neden olan fay hattının aktif olduğunu ve benzer büyüklükte depremlerin yeniden yaşanabileceğini belirtiyor. Venezuela, Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer alması nedeniyle sismik açıdan hareketli bir bölge. Daha önce de 1997 ve 2018'de büyük depremler yaşayan ülke, bu kez uluslararası yardımlarla yaralarını sarmaya çalışıyor.