Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 12 Nisan 2025 tarihinde saat 04.02'de merkez üssü Adana'nın Saimbeyli ilçesi olan 5.0 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini duyurdu. Depremin yerin yaklaşık 7 kilometre derinliğinde gerçekleştiği belirtildi. Sarsıntı, başta Adana olmak üzere Kahramanmaraş, Kayseri, Osmaniye ve Niğde gibi çevre illerde de hissedildi. İlk belirlemelere göre can veya mal kaybı yaşanmadığı bildirildi.
Depremin Detayları ve İlk Açıklamalar
AFAD'ın resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, deprem 04.02'de kaydedildi. Merkez üssü Saimbeyli olan sarsıntının büyüklüğü 5.0 olarak ölçüldü. Deprem, özellikle Saimbeyli ve çevresindeki yerleşim yerlerinde paniğe neden oldu. Vatandaşlar kısa süreli korku yaşarken, bazı bölgelerde elektrik kesintileri meydana geldiği iddia edildi. Ancak yetkililer, herhangi bir olumsuzluğun bulunmadığını açıkladı.
Adana Valiliği'nden yapılan ilk açıklamada, "Deprem sonrası tüm ekiplerimiz teyakkuz halindedir. Şu an itibarıyla olumsuz bir ihbar alınmamıştır. Taramalar devam etmektedir." denildi. AFAD, depremin ardından bölgeye arama kurtarma ekipleri sevk etti. Ayrıca, depremi hisseden vatandaşların ihbarları üzerine 112 Acil Çağrı Merkezi'ne yoğun başvuru olduğu öğrenildi.
Uzmanlardan Değerlendirme ve Bölgenin Depremselliği
Jeoloji uzmanları, depremin Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Saimbeyli, bilindiği üzere aktif bir fay hattı üzerinde bulunuyor. Uzmanlar, 5 büyüklüğündeki bir depremin orta şiddette olduğunu ve hasar yapma potansiyelinin düşük olduğunu vurguladı. Ancak yine de eski yapıların bulunduğu bölgelerde hasar olabileceği ihtimaline karşı dikkatli olunması gerektiği ifade edildi.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, yaptığı açıklamada, "Bu büyüklükteki bir deprem sonrası artçı sarsıntıların devam etmesi beklenir. Vatandaşlarımızın panik yapmaması, ancak tedbirli olması gerekiyor. Özellikle hasarlı binalardan uzak durulmalı." dedi. Yetkililer, artçı depremler konusunda uyarıda bulunarak, halkın resmi açıklamaları takip etmesini önerdi.
Bölgedeki Son Durum ve Yapılan Müdahaleler
Depremin ardından bölgeye sevk edilen AFAD, Jandarma ve Sağlık ekipleri, köylerde ve ilçe merkezinde incelemelerde bulundu. İlk belirlemelere göre, herhangi bir yıkım veya can kaybı tespit edilmedi. Saimbeyli Devlet Hastanesi'ne deprem nedeniyle başvuran yaralı olmadığı öğrenildi. Ancak bazı vatandaşların evlerinin duvarlarında çatlaklar oluştuğu yönünde ihbarlar geldi. Ekipler, bu ihbarları değerlendirmek üzere çalışma başlattı.
Adana Büyükşehir Belediyesi, deprem sonrası kriz masası oluşturdu. Belediye Başkanı, yaptığı açıklamada, "Tüm imkanlarımızla vatandaşlarımızın yanındayız. Ekiplerimiz sahada. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz." ifadelerini kullandı. Ayrıca, depremi hisseden vatandaşlar için psikososyal destek ekiplerinin hazır bekletildiği bildirildi.
Deprem Çantası ve Alınması Gereken Önlemler
Deprem kuşağında yer alan Türkiye'de, depremlere karşı hazırlıklı olmak büyük önem taşıyor. Uzmanlar, her evde bir deprem çantasının bulunması gerektiğini hatırlatıyor. Deprem çantasında su, kuru gıda, ilk yardım malzemeleri, el feneri, radyo, yedek pil, önemli belgelerin kopyaları, nakit para ve hijyen malzemeleri bulunmalı. Ayrıca, ev içinde devrilebilecek eşyaların sabitlenmesi, gaz ve elektrik vanalarının otomatik kapanma özelliğine sahip olması öneriliyor.
Deprem anında ise panik yapmamak, güvenli bir yerde başını korumak ve sarsıntı geçene kadar beklemek gerekiyor. Bina içindeyseniz, sağlam bir masa altına girmek veya yaşam üçgeni oluşturmak hayati önem taşıyor. Dışarıdaysanız, binalardan, direklerden ve ağaçlardan uzak durmalısınız. Deprem sonrası ise hasarlı binalara girmemek ve yetkililerin yönlendirmelerini takip etmek gerekiyor.
Bölgenin Deprem Tarihi ve Gelecek Riskler
Adana ve çevresi, tarih boyunca birçok büyük deprem yaşadı. Özellikle 1998 Ceyhan depremi (6.2) ve 2023 Kahramanmaraş depremleri (7.7 ve 7.6) bölgede büyük yıkıma neden olmuştu. Saimbeyli ve çevresi, Doğu Anadolu Fay Zonu'nun etkisi altında bulunuyor. Bu fay zonu, Türkiye'nin en aktif deprem kuşaklarından biri olarak biliniyor. Uzmanlar, bölgede 7 büyüklüğüne varan depremlerin olabileceğini öngörüyor. Bu nedenle, yapı stokunun güçlendirilmesi ve deprem bilincinin artırılması gerekiyor.
Son yıllarda yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları ve deprem yönetmeliklerindeki güncellemeler, can kaybını azaltmayı hedefliyor. Ancak yine de vatandaşların bireysel olarak da hazırlıklı olması şart. Deprem sonrası ilk 72 saatte dışarıdan yardım gelmeyebileceği unutulmamalı ve bu süreye hazırlıklı olunmalı.
Bu deprem, bölgedeki deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Yetkililer, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü ve gelişmelerin kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi. Vatandaşların resmi açıklamaları takip etmeleri ve sosyal medyada yayılan asılsız haberlere itibar etmemeleri istendi.