TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Adalar Belediyesi'nde rüşvet skandalı: 35 şüpheliye tutuklama talebi

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Adalar Belediyesi'nde rüşvet skandalı: 35 şüpheliye tutuklama talebi

İstanbul'un Adalar Belediyesi'nde, sit alanı statüsündeki yerlere rüşvet karşılığı usulsüz ruhsat verildiği iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan 42 zanlıdan 35'i hakkında tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat'ın da aralarında bulunduğu şüpheliler, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma çerçevesinde emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Soruşturmada, aralarında belediye meclis üyeleri, imar müdürlüğü çalışanları ve bazı müteahhitlerin de bulunduğu geniş bir yelpazedeki kişilerin, koruma altındaki doğal ve tarihi alanlara imar izni verdiği iddia ediliyor.

Operasyonun detayları

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği operasyonda, belediye binası ve şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda çok sayıda ruhsat dosyası, rüşvet notları ve dijital materyal ele geçirildi. Soruşturma kapsamında daha önce de bazı belediye çalışanlarının ifadesine başvurulmuş, iddialar üzerine İçişleri Bakanlığı müfettişleri de inceleme başlatmıştı. Başsavcılık, iddiaları organize suç örgütü niteliğinde değerlendirirken, şüphelilerin "rüşvet", "ihaleye fesat karıştırma", "görevi kötüye kullanma" ve "imar kirliliğine neden olma" suçlarından yargılanması talep ediliyor.

İddiaların boyutu ve koruma statüsü

Adalar, İstanbul'un en hassas koruma alanlarından biri olarak kabul ediliyor. Bölge, 1. ve 3. derece doğal sit alanları ile tarihi sit alanlarını barındırıyor. İddialara göre, belediye yetkilileri bu bölgelerdeki yapılaşma yasağını delmek için 2019-2024 yılları arasında parayla usulsüz imar izni ve ruhsat düzenledi. Rüşvet bedellerinin, her bir yapı izni için 50 bin ila 500 bin lira arasında değiştiği belirtiliyor. Soruşturma kapsamında, bazı sitelerin kaçak katlarının yasallaştırıldığı, tarihi binalara yıkım cezası uygulanmadığı ve koruma altındaki arazilerde villalar inşa edildiği öne sürülüyor. İstanbul Valiliği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da konuya ilişkin ayrı inceleme başlattı.

Belediye Başkanı Akpolat'ın pozisyonu

CHP'li Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat, 2009'dan bu yana görev yapıyor. Akpolat, soruşturma boyunca suçlamaları reddetti ve belediyenin imar süreçlerinin şeffaf olduğunu savundu. Ancak iddianame hazırlıkları sırasında başsavcılık, Akpolat'ın da aralarında bulunduğu 35 kişi için tutuklama kararı çıkardı. Şüpheliler, Çağlayan Adliyesi'nde savcılık sorgusunun ardından Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Akpolat hakkında ayrıca "zimmet" ve "irtikap" suçlarından da soruşturma yürütülüyor.

Adalar Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddiaları, Türkiye'de yerel yönetimlerdeki denetim mekanizmalarını yeniden gündeme taşıdı. Sit alanlarının korunmasına yönelik yasal düzenlemelerin yetersiz kaldığı eleştirileri yapılırken, uzmanlar bu tür olayların kentsel dönüşüm ve imar affı süreçlerinde benzer suiistimalleri tetikleyebileceğine dikkat çekiyor. Soruşturma sonucu, adalardaki doğal ve tarihi mirasın korunması açısından bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Etiketler:
Adalar BelediyesiAli Ercan Akpolatrüşvet soruşturmasısit alanıimar usulsüzlüğüİstanbul

İlgili Haberler

AK Parti'den Özkök'e sert tepki: Akıl ve izan yoksunluğu
Gündem

AK Parti'den Özkök'e sert tepki: Akıl ve izan yoksunluğu

9 dk önce

Kaçırdığı Sapağa Dönmek İsterken Zincirleme Kazaya Yol Açtı
Gündem

Kaçırdığı Sapağa Dönmek İsterken Zincirleme Kazaya Yol Açtı

14 dk önce

Türkiye'de Her Gün 12 Milyon Ekmek Çöpe Gidiyor: Su Kaynakları Tehlikede
Gündem

Türkiye'de Her Gün 12 Milyon Ekmek Çöpe Gidiyor: Su Kaynakları Tehlikede

15 dk önce

Memur ve Emekli Zam Pazarlığında İki Formül: Ocakta Maaşları Ne Bekliyor
Gündem

Memur ve Emekli Zam Pazarlığında İki Formül: Ocakta Maaşları Ne Bekliyor

19 dk önce

Yorumko SPONSORLU
Gerçek insanlar, gerçek yorumlar. Yorum yap, ek gelir elde et — kredilerini hediye çekine çevir.
Google yorumu satın al Yorum yap, kazan
Para kazandıran uygulamalar Evden ek gelir Instagram takipçi satın al Blog
SEPA.tr SPONSORLU
Türkiye'nin bağımsız SEPA, IBAN ve euro transfer rehberi. 30'dan fazla ücretsiz araç — IBAN/BIC doğrulama, transfer maliyeti, banka SEPA desteği.
IBAN Doğrulama SEPA mı SWIFT mi?
SEPA transfer ücreti Türkiye'nin SEPA başvurusu Tüm araçlar sepaturkiye.com sepaturkey.com (EN)
O
Offerqo SPONSORLU
Diş klinikleri için teklif platformu — diş bazında tedavi planı, hastanın dilinde markalı teklif, okunma anında bildirim.
30 gün ücretsiz dene Türkçe