YENİ Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel, tutuklu BirGün muhabiri İsmail Arı'nın cezaevinden gönderdiği mesajları sosyal medya hesabından paylaştı. Arı mesajında, "Bizi susturmak isteyenler şunu bilmelidir: Gazetecileri cezaevine koyabilirsiniz ama gerçekleri cezaevine kapatamazsınız. Halkın haber alma hakkını, hakikati öğrenme isteğini engelleyemezsiniz" ifadelerini kullandı. Açıkel'in bu paylaşımı, basın özgürlüğü tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
İsmail Arı'nın Mesajı: 'Gerçekler Cezaevine Kapatılamaz'
Tutuklu gazeteci İsmail Arı'nın mesajı, cezaevi koşullarında dahi mesleki direncini sürdürdüğünü gösteriyor. Arı, "Gazetecileri cezaevine koyabilirsiniz ama gerçekleri cezaevine kapatamazsınız" diyerek, basın özgürlüğünün önemine vurgu yaptı. Bu sözler, yalnızca bir gazetecinin değil, tüm basın emekçilerinin ortak sesi olarak yorumlandı.
Arı'nın mesajı, iktidarın muhalif gazeteciler üzerindeki baskısını gözler önüne seriyor. Mesajın tamamında, halkın haber alma hakkının engellenemeyeceği ve hakikatin her koşulda ortaya çıkacağı belirtiliyor. Bu ifadeler, sansür ve baskı ortamında gazeteciliğin ne denli kritik bir rol üstlendiğini bir kez daha hatırlatıyor.
Açıkel'den Dayanışma Mesajı
Prof. Dr. Fethi Açıkel, Arı'nın mesajlarını paylaşarak tutuklu gazeteciye destek verdi. Açıkel, paylaşımında "Basın özgürlüğü, demokrasinin temel taşıdır. Tutuklu gazetecilerin sesi olmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi. Açıkel'in bu çıkışı, muhalefetin basın özgürlüğü konusundaki duyarlılığını bir kez daha gösterdi.
YENİ Parti'nin kurucuları arasında yer alan Açıkel, akademik kimliği ve muhalif duruşuyla tanınıyor. Son dönemde artan gazeteci tutuklamalarına karşı çeşitli platformlarda sesini yükselten Açıkel, bu paylaşımla birlikte iktidara sert eleştiriler yöneltti. Açıkel, "Gazetecileri susturmak, toplumu susturmaktır" diyerek, basın özgürlüğünün vazgeçilmez olduğunu vurguladı.
Türkiye'de Basın Özgürlüğü ve Tutuklu Gazeteciler
Türkiye, uluslararası basın özgürlüğü endekslerinde son yıllarda sürekli gerileme kaydediyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yayımlanan 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, 180 ülke arasında 165. sırada yer aldı. Bu durum, ülkede gazetecilere yönelik baskıların sistematik hale geldiğini gösteriyor.
Özellikle muhalif gazeteciler, iktidarı eleştiren haberleri nedeniyle sık sık tutuklanma veya yargılanma tehdidiyle karşı karşıya kalıyor. İsmail Arı da bu gazetecilerden biri. Arı'nın tutukluluk süreci, basın özgürlüğü savunucuları tarafından yakından takip ediliyor. Uluslararası kuruluşlar ve insan hakları örgütleri, Türkiye'yi gazetecilere yönelik baskıları sona erdirmeye çağırıyor.
Arı'nın Tutukluluğu ve Camianın Tepkisi
İsmail Arı'nın tutuklanması, gazeteci örgütleri ve muhalefet partileri tarafından kınanmıştı. Arı'nın haberleri nedeniyle hedef alındığı ve tutuklamanın hukuki dayanaktan yoksun olduğu belirtiliyor. Meslek örgütleri, Arı'nın bir an önce serbest bırakılması için çağrılarını sürdürüyor. Açıkel'in paylaşımı da bu çağrılara bir destek niteliğinde.
Gazeteci dayanışma ağları, Arı için sosyal medyada kampanyalar düzenliyor. "#İsmailArıyaÖzgürlük" etiketiyle yapılan paylaşımlar, kamuoyunun dikkatini tutuklu gazeteciye çekmeyi amaçlıyor. Arı'nın mesajı ise bu kampanyalara moral kaynağı oldu.
Siyasi Partilerden Destek Açıklamaları
YENİ Parti'nin yanı sıra diğer muhalefet partileri de tutuklu gazetecilere destek veriyor. CHP, HDP ve diğer muhalefet partileri, basın özgürlüğünün önemine dikkat çekerek iktidarı eleştiriyor. Ancak iktidar kanadı, yargının bağımsız olduğunu savunarak tutuklamaları savunuyor. Bu karşıtlık, basın özgürlüğü tartışmasının siyasi bir boyut kazandığını gösteriyor.
Uzmanlar, Türkiye'de basın özgürlüğünün sağlanması için yargı reformu ve ifade özgürlüğü yasalarında değişiklik yapılması gerektiğini belirtiyor. Aksi halde gazeteciler üzerindeki baskının süreceği ve demokrasinin zarar göreceği vurgulanıyor.
Uluslararası Basın Kuruluşlarından Tepkiler
Uluslararası basın kuruluşları, Türkiye'deki gazeteci tutuklamalarını yakından izliyor. Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Türkiye'yi gazetecilere yönelik baskıları durdurmaya çağırdı. Bu kuruluşlar, İsmail Arı'nın tutukluluğunu da kınıyor.
Avrupa Birliği ve ABD Dışişleri Bakanlığı, zaman zaman Türkiye'deki basın özgürlüğü ihlallerine ilişkin açıklamalar yapıyor. Ancak bu açıklamaların somut bir yaptırım içermemesi, eleştirilerin etkisiz kalmasına neden oluyor.
Değerlendirme: Basın Özgürlüğü Mücadelesi Sürecek
Fethi Açıkel'in tutuklu gazeteci İsmail Arı'nın mesajlarını paylaşması, basın özgürlüğü mücadelesinde önemli bir dayanışma örneği. Bu tür destekler, tutuklu gazetecilerin yalnız olmadığını gösteriyor. Ancak kalıcı çözüm için yargı bağımsızlığı ve ifade özgürlüğü reformları şart. Türkiye'de gazetecilerin tutuklanması, demokrasinin geleceği açısından endişe verici. Uluslararası toplumun ve sivil toplum kuruluşlarının baskısı, bu sorunun çözümüne katkı sağlayabilir. Ancak asıl çözüm, iç hukukta yapılacak düzenlemelerle mümkün olacak.