ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Washington yönetiminin Avrupa'daki askeri varlığını kapsamlı bir şekilde gözden geçireceğini duyurdu. Hegseth, NATO'nun yeni bir döneme girdiğini belirterek, Avrupa ülkelerinin kıta güvenliğinde daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini vurguladı. Bu açıklama, ABD'nin Avrupa'daki askeri stratejisinde köklü bir değişimin sinyali olarak yorumlandı.
Yeni dönem: NATO 3.0
Hegseth, Brüksel'de düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ittifakın geleceğine yönelik vizyonunu paylaştı. "NATO 3.0" olarak adlandırdığı bu yeni dönemde, Avrupa'nın kendi güvenliğine daha fazla yatırım yapmasını beklediklerini ifade etti. ABD'nin önümüzdeki dönemde Avrupa'daki askeri varlığını optimize edeceğini belirten Bakan, müttefikler arasında daha adil bir yük paylaşımı hedeflediklerini söyledi.
ABD'nin Avrupa'da yaklaşık 100 bin askeri bulunuyor. Bu birliklerin büyük kısmı Almanya, İtalya ve İngiltere'de konuşlanmış durumda. Gözden geçirme süreci kapsamında, bu birliklerin sayısı ve görevlerinin yeniden değerlendirileceği belirtiliyor. Hegseth, kararların NATO'nun caydırıcılık kapasitesini zayıflatmayacak şekilde alınacağını kaydetti.
Avrupa'nın savunma harcamaları
ABD yönetimi, Avrupa'daki askeri varlığını gözden geçirirken, Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarını da mercek altına alıyor. NATO üyesi ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 2'sini savunmaya ayırma hedefi, birçok Avrupa ülkesi için hâlâ zorlayıcı olmayı sürdürüyor. Hegseth, Washington'un bu hedefe ulaşılmasını ve hatta yüzde 3 seviyesine çıkarılmasını beklediğini ima etti.
Polonya ve Baltık ülkeleri gibi Rusya sınırında bulunan NATO müttefikleri, ABD'nin Avrupa'daki varlığının azaltılmasına karşı çıkarken, Fransa ve Almanya gibi ülkeler askeri hareketlilik konusunda daha esnek bir yaklaşım sergiliyor. Uzmanlar, ABD'nin bu hamlesinin Avrupa savunma entegrasyonunu hızlandırabileceğini belirtiyor.
Rusya'nın Ukrayna'ya karşı sürdürdüğü savaş, NATO'nun doğu kanadının güvenliğini yeniden gündeme taşıdı. ABD'nin Avrupa'daki askeri varlığı, Soğuk Savaş sonrası dönemde en yüksek seviyeye ulaşmış durumda. Ancak Washington, Asya-Pasifik bölgesindeki tehditler nedeniyle kaynaklarını daha dengeli dağıtmak istiyor.
Hegseth'in açıklamaları, ABD'nin uzun vadeli stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Gözden geçirme sürecinin birkaç ay içinde tamamlanması ve sonuçların NATO zirvesinde ele alınması bekleniyor. ABD'nin Avrupa'daki askeri varlığındaki olası değişiklikler, NATO'nun caydırıcılık yapısını ve Avrupa güvenlik mimarisini önemli ölçüde etkileyecek.