TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

ABD ve Suudi Arabistan arasında nükleer işbirliği anlaşması imzalandı

✍️ TercihHaber 📖 1 dk okuma
ABD ve Suudi Arabistan arasında nükleer işbirliği anlaşması imzalandı

ABD Enerji Bakanlığı, Suudi Arabistan ile nükleer işbirliği anlaşması imzalandığını duyurdu. Anlaşma, iki ülke arasında barışçıl nükleer enerji teknolojilerinin geliştirilmesini ve nükleer güvenlik standartlarının yükseltilmesini hedefliyor. Resmi açıklamaya göre, anlaşma kapsamında ABD şirketleri Suudi Arabistan'ın sivil nükleer programına teknik destek sağlayacak.

Anlaşmanın detayları

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ve Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman tarafından imzalanan anlaşma, nükleer enerji alanında eğitim, araştırma ve teknoloji transferini içeriyor. Anlaşma aynı zamanda nükleer yakıt döngüsü, reaktör teknolojileri ve radyoaktif atık yönetimi gibi konularda işbirliğini öngörüyor. Suudi Arabistan'ın 2030 Vizyonu kapsamında enerji kaynaklarını çeşitlendirme hedefi doğrultusunda, ülkenin ilk nükleer santralini kurma planları hız kazanacak.

Jeopolitik bağlam

Bu anlaşma, Orta Doğu'da nükleer enerji yarışını yeniden alevlendirebilir. Suudi Arabistan'ın uranyum zenginleştirme ve yakıt üretimi konusundaki talepleri, bölgedeki İran nükleer programı ile dengelenmeye çalışılıyor. ABD, anlaşmanın 123 Anlaşması olarak bilinen nükleer işbirliği çerçevesine uygun olduğunu ve uranyum zenginleştirme gibi hassas teknolojilerin transferini kapsamadığını belirtiyor. Ancak Suudi yetkililer, yerli nükleer yakıt üretimi konusundaki ısrarlarını sürdürüyor. Uzmanlar, anlaşmanın bölgedeki güç dengelerini etkileyebileceği görüşünde. Son yıllarda Körfez ülkeleri, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak ve karbon emisyonlarını düşürmek için nükleer enerjiye yöneliyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nin Barakah Nükleer Santrali, bu alandaki en somut örnek olarak öne çıkıyor.

Etiketler:
nükleer enerjiABDSuudi Arabistanişbirliği anlaşmasıenerji politikası

İlgili Haberler

Elektrikli otomobil patlaması: İlk kez bu seviyeye ulaştı
Siyaset

Elektrikli otomobil patlaması: İlk kez bu seviyeye ulaştı

28 dk önce

Yönetmen Ezel Akay ve Kardeşi Uyuşturucu Operasyonunda Adliyeye Sevk Edildi
Siyaset

Yönetmen Ezel Akay ve Kardeşi Uyuşturucu Operasyonunda Adliyeye Sevk Edildi

28 dk önce

Yeminli ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Tarihleri Belli Oldu
Siyaset

Yeminli ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Tarihleri Belli Oldu

38 dk önce

Fatih Portakal Ahbap soruşturmasında adliyede ifade verdi
Siyaset

Fatih Portakal Ahbap soruşturmasında adliyede ifade verdi

43 dk önce