TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

ABD Senatosu'ndan Trump'a savaş yetkisi kısıtlaması

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
ABD Senatosu'ndan Trump'a savaş yetkisi kısıtlaması

ABD Senatosu, Başkan Donald Trump'ın İran'a yönelik olası bir askeri müdahalesini sınırlandırmak amacıyla savaş yetkileri tasarısını onayladı. 55-45 oyla kabul edilen tasarı, başkanın Kongre'nin onayı olmadan İran'a karşı askeri güç kullanmasını yasaklıyor. Bu adım, Trump yönetiminin İran'la artan gerilimi ve Ocak ayında İranlı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından atıldı.

Tasarının İçeriği ve Amacı

Söz konusu tasarı, başkanın İran'a karşı kapsamlı bir askeri harekat başlatması durumunda Kongre'nin onayını zorunlu kılıyor. Ancak, tasarı mevcut ABD askeri personelini korumak veya terör saldırılarını önlemek amacıyla sınırlı askeri eylemlere izin veriyor. Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, tasarıya karşı çıkarken, bazı Cumhuriyetçi senatörler de Demokratlarla birlikte oy kullandı. Tasarının, Temsilciler Meclisi'nde de benzer bir şekilde kabul edilmesi bekleniyor.

Siyasi Tepkiler ve Bağlam

Trump yönetimi, İran'ın nükleer programı ve bölgesel faaliyetleri nedeniyle Tahran'a karşı maksimum baskı politikası izliyor. Ancak, Süleymani'nin öldürülmesi sonrası İran-ABD gerilimi tırmanmış, İran'ın Irak'taki ABD üslerine misilleme saldırıları düzenlemesiyle iki ülke arasında savaş riski artmıştı. Kongre üyeleri, başkanın savaş yetkisini kötüye kullanabileceği endişesiyle bu tasarıyı gündeme getirdi. Demokrat Senatör Tim Kaine, tasarının anayasal dengeyi yeniden tesis ettiğini belirterek, Kongre'nin savaş yetkisini kullanma sorumluluğunu vurguladı. Cumhuriyetçi kanattan gelen bazı itirazlara rağmen, tasarının onaylanması ABD siyasetinde savaş yetkisi tartışmalarını alevlendirdi. Bu gelişme, ABD'nin dış politika kararlarında Kongre'nin rolünün önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Etiketler:
ABDSenatoTrumpsavaş yetkisiİranKongre

İlgili Haberler

Bennett itiraf etti: İran'a Starlink cihazları soktuk
Dünya

Bennett itiraf etti: İran'a Starlink cihazları soktuk

11 dk önce

90 Dakikalık Sessiz Protesto: Lumumba'nın Selamı Dünya Kupası'nda
Dünya

90 Dakikalık Sessiz Protesto: Lumumba'nın Selamı Dünya Kupası'nda

32 dk önce

Eski İsrail Başbakanı: İran'a Gizlice Starlink Soktuk
Dünya

Eski İsrail Başbakanı: İran'a Gizlice Starlink Soktuk

36 dk önce

AB, Orta Doğu uçuş uyarısını 1 Temmuz’a uzattı
Dünya

AB, Orta Doğu uçuş uyarısını 1 Temmuz’a uzattı

37 dk önce