TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

ABD'den İran'a büyük hava saldırısı: 80'den fazla hedef vuruldu

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
ABD'den İran'a büyük hava saldırısı: 80'den fazla hedef vuruldu

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Hürmüz Boğazı'ndan geçen ticari gemilere yönelik son dönemde artan İran saldırılarına karşılık olarak 80'den fazla askeri hedefe hava saldırısı düzenledi. Pentagon'dan yapılan açıklamada, operasyonun İran'ın deniz güvenliğini tehdit eden eylemlerine karşı meşru müdafaa kapsamında gerçekleştirildiği belirtildi. Saldırılarda İran'ın güney kıyılarında bulunan füze rampaları, insansız hava aracı üsleri ve radar sistemlerinin hedef alındığı bildirildi.

İran'dan misilleme: Bahreyn ve Kuveyt'teki ABD üslerine saldırı

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin hava saldırılarına saatler içinde yanıt verdi. Yapılan açıklamada, Bahreyn ve Kuveyt'teki 85 ABD askeri tesisine balistik füzeler ve insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlendiği duyuruldu. İran resmi ajansı IRNA, saldırıların 'başarılı' olduğunu ve ABD'ye ait önemli altyapı hasarı oluşturulduğunu öne sürdü. ABD ise Patriot sistemleriyle füzelerin büyük bölümünün imha edildiğini, can kaybı olmadığını açıkladı.

Bölgesel tansiyon zirvede

Olaylar, İran'ın Hürmüz Boğazı'nda ticari gemilere el koyması ve Siyonist rejim aleyhtarı söylemlerinin ardından geldi. Suudi Arabistan ve BAE, tarafları itidal çağrısı yaparken, Irak ve Umman arabuluculuk girişimlerini hızlandırdı. Uzmanlar, bu çatışmanın bölgesel bir savaşa dönüşme riski taşıdığı konusunda uyarıyor. Petrol fiyatları saldırı haberlerinin ardından yüzde 5 yükseldi.

Kriz, ABD'nin bölgedeki müttefiklerini harekete geçirdi. İngiltere, Bahreyn'deki deniz üssüne ek savaş gemisi gönderdi. İsrail ise Golan Tepeleri'nde alarm durumuna geçti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, acil toplantı kararı aldı. GENEL DEĞERLENDİRME: ABD ile İran arasındaki gerilim, 2020'de General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından en yüksek seviyeye ulaştı. İki taraf da geri adım atmaya yanaşmazken, bölge adeta bir yangın yerine döndü. Diplomatik çözüm arayışları devam etse de, askeri seçeneklerin masada olduğu net bir şekilde görülüyor. Uluslararası toplum, tırmanışı durdurmak için saatlerle yarışıyor.

Etiketler:
ABDİranCENTCOMHürmüz Boğazıaskeri saldırıOrta Doğu

İlgili Haberler

İran: ABD mutabakatı ihlal etti, sonuçlarına katlanacak
Dünya

İran: ABD mutabakatı ihlal etti, sonuçlarına katlanacak

3 dk önce

Çek Cumhurbaşkanı: Türkiye, NATO için vazgeçilmez
Dünya

Çek Cumhurbaşkanı: Türkiye, NATO için vazgeçilmez

4 dk önce

Londra'dan savunma anlaşması iddiası: Erdoğan-Starmer imzalayacak
Dünya

Londra'dan savunma anlaşması iddiası: Erdoğan-Starmer imzalayacak

7 dk önce

Meloni ve Zelenskiy Ankara'da NATO Zirvesi'nde Bir Araya Geldi
Dünya

Meloni ve Zelenskiy Ankara'da NATO Zirvesi'nde Bir Araya Geldi

9 dk önce