TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

ABD'den 'Anlaşma Tamam' Açıklaması, İran Yalanladı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
ABD'den 'Anlaşma Tamam' Açıklaması, İran Yalanladı

ABD ile İran arasında yürütülen diplomatik temaslarda Amerikan tarafı anlaşmanın tamamlandığını açıklarken, İran bu iddiaları yalanladı. Başkan Donald Trump yönetiminin yaptığı açıklamada, nükleer müzakerelerin başarıyla sonuçlandığı ve taraflar arasında kapsamlı bir mutabakata varıldığı belirtildi. Ancak Tahran, anlaşmanın henüz imzalanmadığını ve müzakerelerin devam ettiğini duyurdu.

Taraflar Arasındaki Görüş Ayrılığı

Beyaz Saray'dan yapılan resmi açıklamada, İran'ın nükleer programına ilişkin tüm kısıtlamaları kabul ettiği ve uluslararası denetçilere tam erişim izni verdiği ifade edildi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, anlaşmanın iki ülke arasındaki on yıllardır süren gerilimi sona erdireceğini ve bölgesel istikrara katkı sağlayacağını söyledi. Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı, yayımladığı yazılı açıklamada, "ABD'nin bu açıklamaları gerçeği yansıtmamaktadır. Henüz nihai bir metin üzerinde mutabakat sağlanmamıştır. Müzakereler devam etmektedir" ifadelerine yer verdi.

Müzakerelerin Arka Planı

İki ülke arasındaki dolaylı görüşmeler, Umman ve İsviçre arabuluculuğunda bir süredir devam ediyordu. ABD, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sınırlamasını ve uluslararası denetimlere izin vermesini talep ederken, Tahran yönetimi ise ekonomik yaptırımların kaldırılmasını şart koşuyordu. Son haftalarda tarafların birbirine yaklaştığı yönünde sinyaller gelmiş olsa da, İran'ın bugünkü açıklaması anlaşmanın henüz kesinleşmediğini gösteriyor.

Uzmanlar, ABD'nin anlaşmanın tamamlandığını açıklamasının, iç siyasette bir başarı gösterme çabası olabileceğini değerlendiriyor. Özellikle başkanlık seçimlerine yaklaşılırken, Trump yönetiminin dış politikada bir kazanım elde etme ihtiyacı dikkat çekiyor. İran ise anlaşma sürecini aceleye getirmeden, kendi çıkarlarını koruyacak şekilde ilerlemek istiyor.

Etiketler:
ABDİrannükleer anlaşmadiplomasiTrump

İlgili Haberler

İngiliz Havayolu Pilotları Zehirlenme Olayı
Dünya

İngiliz Havayolu Pilotları Zehirlenme Olayı

22 sa önce

Trump'tan İran'a tehdit: 'Her saldırıya bir köprü ya da santral
Dünya

Trump'tan İran'a tehdit: 'Her saldırıya bir köprü ya da santral

22 sa önce

Rusya'da akaryakıt satışı kısıtlandı: Putin'den 'dış girişim' uyarısı
Dünya

Rusya'da akaryakıt satışı kısıtlandı: Putin'den 'dış girişim' uyarısı

22 sa önce

Trump'ın BM için sürpriz adayı: FIFA Başkanı Gianni Infantino
Dünya

Trump'ın BM için sürpriz adayı: FIFA Başkanı Gianni Infantino

22 sa önce