Gazilik onuru, bir ülkenin kahramanlarına verdiği en yüce unvanlardan biridir. Ancak Türkiye'de bazı gaziler, bu unvanın gölgesinde unutulurken, bir Türk vatandaşı ABD'de beklenmedik bir şekilde onurlandırıldı. Gazi olması nedeniyle bir alışveriş merkezinde anonsu yapılarak ayakta alkışlanan Mustafa Çolakoğlu, bu kez Amerika Birleşik Devletleri'nde bir etkinlikte ayakta alkışlanma onuru yaşadı. Çolakoğlu, “Gururlandım, gözlerim yaşardı” diyerek hislerini paylaştı.
Olayın Perde Arkası: AVM'den ABD'ye Uzanan Onur Hikayesi
Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'de bir alışveriş merkezinde, gazilik unvanı nedeniyle yüksek sesle anons edilen ve çevresindekiler tarafından alkışlanan Mustafa Çolakoğlu'nun hikayesi, kısa sürede sosyal medyada geniş yankı bulmuştu. O anlar kameraya yansımış ve binlerce kişi tarafından paylaşılmıştı. Ancak bu ilgi, yalnızca dijital platformlarda kalmış; Çolakoğlu, toplumun ve devletin üst düzey yetkililerinin dikkatini çekmeyi başaramamıştı. Bu durum, hem gazilere verilen değerin sorgulanmasına hem de Çolakoğlu'nun bir kez daha yalnızlaşmasına yol açmıştı.
ABD ziyareti sırasında, bir sivil toplum kuruluşu tarafından düzenlenen etkinliğe katılan Çolakoğlu, Türk bayrağı ve gazilik madalyasıyla salona girdiğinde büyük bir sürprizle karşılaştı. Organizatörler, onun kahramanlık hikayesini anlatan bir konuşma yaptıktan sonra salondaki yüzlerce Amerikalı, ayakta alkışlayarak Çolakoğlu'na saygılarını sundu. Çolakoğlu, bu anın kendisi için tarif edilemez bir onur olduğunu belirterek, “Türkiye'de bir AVM'de anılmak beni mutlu etmişti ama ABD'de böyle bir karşılanma beklemiyordum. Gurur duydum, gözlerim doldu” ifadelerini kullandı.
Yetkililere Çağrı: Gazilere Sahip Çıkılmalı
Bu durum, Türkiye'de gazilere verilen önemin yeterince yüksek olmadığı tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Muhalefet partilerinin temsilcileri, konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarda, devletin gazileri yalnızca bir gün hatırlamak yerine, onların yaşamları boyunca yanlarında olması gerektiğini vurguladı. Söz konusu etkinlikte bir Türk vatandaşının ABD'de bu şekilde onurlandırılmasının, Türkiye için adeta bir utanç kaynağı olduğunu dile getiren CHP Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, “Gazilerimiz, ülkemizin en kıymetli varlıklarıdır. Onların bir alışveriş merkezinde anons edilmesi bile sıra dışı bir durumken, asıl görevimiz onların her zaman yanlarında olduğumuzu hissettirmektir. ABD'nin bir gaziyi bu şekilde ağırlaması, bizim için bir ders olmalıdır” şeklinde konuştu.
Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız emekli Astsubay ve Gazi Derneği Başkanı Ahmet Türk, “Gazi Mustafa Çolakoğlu'nun ABD'de gördüğü ilgi, Türkiye'deki eksikliği gözler önüne seriyor. Bizler, gazilerin sadece bayramlarda hatırlanmasını istemiyoruz. Onlar, sağlık hizmetlerinden istihdama kadar geniş bir yelpazede desteklenmeli. Bu konuda hükümete büyük görev düşüyor” dedi.
Türkiye'nin Gazilere Bakışı ve Çözüm Önerileri
Konu, Türkiye'nin askeri kayıpları ve gazilerine yönelik politikalarıyla ilgili daha derin bir tartışmanın önünü açtı. Ülkemizde yılda yaklaşık 2 bin yeni gazi eklenirken, bu kişilerin rehabilite edilmesi, psikolojik destek alması ve topluma kazandırılması için kamu kaynaklarının artırılması gerektiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca, gazilere verilen madalya ve unvanların törenlerle desteklenmesi, onların toplumdaki onurunu da artıracaktır.
Mustafa Çolakoğlu örneği, aslında küçük bir kıvılcım olarak görülüyor; ancak doğru kullanıldığında bu kıvılcım, gazilere yönelik toplumsal farkındalığın artmasına ve politika değişikliklerine zemin hazırlayabilir. Uzmanlar, gazilerin yılda bir gün değil, her gün hatırlanması gerektiğinin altını çiziyor. Bu olay, Türkiye'de bir kesimin gurur duyarken, bir kesimin de eksikliklerin farkına varmasına neden oldu. Umarız bu durum, kalıcı çözümler için bir başlangıç olur.
Bu haberin ana teması, bir gazinin yurt dışında gördüğü itibarın ülke içindeki ilgisizliği ortaya çıkarmasıdır. Bu tür olayların sık sık yaşanmaması ve gazilerimizin hak ettiği değeri görmesi dileğiyle.