ABD Enerji Bakanlığı, ülkenin doğu eyaletlerinde etkili olan aşırı sıcak hava dalgasının elektrik talebini rekor seviyelere çıkarmasının beklendiğini belirterek, ülkenin en büyük elektrik şebekesi PJM Interconnection üzerinden acil durum tedbirlerini devreye aldı. Bakanlık, artan talebi karşılamak için bazı enerji santrallerinin normal emisyon sınırlarının üzerinde çalışmasına geçici olarak izin verdi.
Rekor talep ve acil durum önlemleri
ABD’nin doğu yakasında New York’tan Chicago’ya kadar geniş bir alanı kapsayan PJM şebekesi, sıcak hava dalgası nedeniyle elektrik tüketiminin 165 gigavatı aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağını öngörüyor. Enerji Bakanlığı, bu talebin karşılanabilmesi için kömür ve doğal gaz santrallerinin yanı sıra bazı nükleer tesislerin de normalde izin verilmeyen emisyon seviyelerinde çalışmasına onay verdi. Ayrıca büyük sanayi tesislerinden gönüllü talep azaltımı çağrısı yapıldı.
Ulusal Hava Durumu Servisi, sıcaklıkların birçok bölgede 38-42°C arasında seyredeceğini ve nem oranıyla birlikte hissedilen sıcaklığın 45°C’yi bulabileceğini açıkladı. Bu durum, özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için sağlık riski oluşturuyor. Yetkililer, vatandaşlara mümkün olduğunca serin ortamlarda kalmaları ve gereksiz elektrik tüketiminden kaçınmaları çağrısında bulundu.
Enerji piyasaları ve çevresel etkiler
Piyasa analistleri, emisyon sınırlarının geçici olarak kaldırılmasının karbon salımını artıracağına ancak enerji arz güvenliğinin öncelikli olduğuna dikkat çekiyor. Söz konusu düzenleme, Temiz Hava Yasası kapsamında belirlenen sınırların aşılmasına kriz durumlarında izin veren “acil durum” yetkisine dayanıyor. ABD Enerji Bilgi İdaresi, bu haftaki elektrik fiyatlarında kilovatsaat başına 0,45 dolara varan artışlar beklendiğini kaydetti. Kömür ve doğal gaz fiyatları da talebe bağlı olarak yukarı yönlü hareket ediyor.
Çevre örgütleri, alınan tedbirin iklim kriziyle mücadele çabalarını zayıflattığını belirtirken, Enerji Bakanlığı ise söz konusu uygulamanın kısa süreli olduğunu ve yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye alınmasıyla uzun vadede bu tür acil durumların azalacağını vurguluyor. Bakanlık ayrıca, şebekeye eklenen yeni güneş ve rüzgar santrallerinin toplam kapasitesinin bu yıl 25 gigavatı aştığını hatırlattı.
Uzmanlar, iklim değişikliğine bağlı aşırı hava olaylarının sıklaşmasıyla benzer önlemlerin daha sık gündeme gelebileceğini, bu nedenle enerji altyapısının modernizasyonu ve depolama kapasitelerinin artırılması gerektiğini ifade ediyor. Son olarak, yetkililer elektrik kesintisi yaşanması durumunda kamuoyunun derhal bilgilendirileceğini duyurdu.