TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

AB, Hürmüz Boğazı'nı ihlal eden İran Devrim Muhafızları'na yaptırım uyguladı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
AB, Hürmüz Boğazı'nı ihlal eden İran Devrim Muhafızları'na yaptırım uyguladı

Avrupa Birliği (AB), Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer serbestisini ihlal ettiği gerekçesiyle İran Devrim Muhafızları Donanması'nın bir birimini ve iki kişiyi yaptırım listesine ekledi. AB Konseyi tarafından yapılan açıklamada, söz konusu birim ve kişilerin uluslararası sularda güvenliği tehdit eden faaliyetlerde bulunduğu belirtildi. Yaptırımlar, seyahat yasağı ve varlıkların dondurulmasını içeriyor.

Yaptırım kararının gerekçesi

AB, İran Devrim Muhafızları Donanması'na bağlı "Spor ve Gemi İnşa Şirketi" adlı birimi ve bu birimin yöneticileri olduğu belirtilen Muhammed Rıza Fallahzade ile Muhammed Rıza Yezdani'yi yaptırım listesine aldı. Karar, Hürmüz Boğazı'nda uluslararası deniz trafiğini engelleyen ve güvenliği tehlikeye atan eylemler nedeniyle alındı. AB, bu tür faaliyetlerin bölgesel istikrarı bozduğunu ve küresel enerji tedarikine zarar verdiğini vurguladı.

Hürmüz Boğazı'nın stratejik önemi

Hürmüz Boğazı, dünya petrol ticaretinin yaklaşık beşte birinin geçtiği kritik bir su yoludur. İran, geçmişte de bu boğazı kapatma tehdidinde bulunmuş ve uluslararası toplumun tepkisini çekmişti. AB'nin bu yaptırımları, İran'ın deniz güvenliğine yönelik artan baskılarının bir parçası olarak görülüyor. Uzmanlar, bu kararın ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarıyla uyumlu olduğunu ve Batı'nın İran'a karşı ortak tutumunu yansıttığını belirtiyor.

Uluslararası tepkiler

AB'nin yaptırım kararı, uluslararası toplumda farklı yankılar uyandırdı. ABD, kararı memnuniyetle karşılarken, İran Dışişleri Bakanlığı yaptırımları "haksız ve meşruiyetten yoksun" olarak nitelendirdi. İran, Hürmüz Boğazı'ndaki varlığının kendi egemenlik hakları çerçevesinde olduğunu savunuyor. Bölgesel aktörlerden Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, AB'nin adımını desteklerken, Rusya ve Çin'den henüz bir açıklama gelmedi.

AB, yaptırımların süreceğini ve İran'ın uluslararası hukuka uygun davranması gerektiğini belirtti. Önümüzdeki günlerde bu kararın İran-AB ilişkilerinde yeni bir gerilim dalgasına yol açması bekleniyor. Enerji piyasaları ise Hürmüz Boğazı'nda olası bir kriz ihtimaline karşı tedirginliğini koruyor.

Etiketler:
ABİranHürmüz Boğazıyaptırımseyrüsefer serbestisiDevrim Muhafızları

İlgili Haberler

Trump'ın Infantino planı: FIFA Başkanı BM Genel Sekreterliği için sürpriz aday
Dünya

Trump'ın Infantino planı: FIFA Başkanı BM Genel Sekreterliği için sürpriz aday

34 dk önce

ABD'den İran'a 11. Saldırı Dalgası: Hürmüz Boğazı'nda Hedef Gemiler
Dünya

ABD'den İran'a 11. Saldırı Dalgası: Hürmüz Boğazı'nda Hedef Gemiler

54 dk önce

Venezuela'daki depremlerde can kaybı 5 bin 346'ya yükseldi
Dünya

Venezuela'daki depremlerde can kaybı 5 bin 346'ya yükseldi

54 dk önce

Trump, Suudi Arabistan ile nükleer iş birliği anlaşmasını onayladı
Dünya

Trump, Suudi Arabistan ile nükleer iş birliği anlaşmasını onayladı

1 sa önce