TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

AB-Çin ticaretinde yeni dönem: Brüksel'de kritik toplantı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
AB-Çin ticaretinde yeni dönem: Brüksel'de kritik toplantı

Avrupa Birliği (AB) ile Çin arasındaki ticaret ilişkilerinde yeni bir dönem başladı. AB Komisyonunun Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic ile Çin Ticaret Bakanı Vang Vıntao, Brüksel'de bir araya gelerek ikili ticaretin geleceğini masaya yatırdı. Toplantı, taraflar arasında son dönemde artan ticari gerilimlerin ardından diyalog kanallarını canlandırmak amacıyla gerçekleştirildi.

Ticaret dengesi ve yeni iş birliği alanları

Görüşmede, AB ile Çin arasındaki ticaret açığı, pazar erişimi ve teknoloji transferi gibi konular ele alındı. Sefcovic, Avrupa'nın stratejik çıkarlarını korurken, Çin ile karşılıklı faydaya dayalı bir ticaret ilişkisi kurmayı hedeflediklerini belirtti. Vang Vıntao ise Çin'in açık bir pazar olmayı sürdürdüğünü ve AB ile iş birliğini derinleştirmeye hazır olduğunu ifade etti. İki taraf, yeşil enerji ve dijital dönüşüm alanlarında ortak projeler geliştirilmesi konusunda mutabık kaldı.

Arka plan ve küresel bağlam

AB-Çin ticaret hacmi 2023'te 739 milyar avroya ulaşırken, AB'nin Çin'e ihracatı 223 milyar avro, ithalatı ise 516 milyar avro olarak kaydedildi. Bu dengesizlik, Brüksel'de endişelere yol açıyor. Öte yandan, ABD'nin Çin'e yönelik teknoloji kısıtlamaları ve küresel tedarik zincirindeki değişimler, AB'yi Çin ile ilişkilerini yeniden değerlendirmeye itiyor. Brüksel'deki bu toplantı, tarafların karşılıklı bağımlılığı yönetme çabasının bir parçası olarak görülüyor. Bağımsız değerlendirmeler, AB'nin Çin ile hem rekabet hem de iş birliğini içeren karma bir strateji izlemesi gerektiğini vurguluyor.

Etiketler:
ABÇinticaretMaros SefcovicVang VıntaoBrüksel

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Beştepe'de Kritik Gündemle Toplandı
Siyaset

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Beştepe'de Kritik Gündemle Toplandı

13 dk önce

Kabine, Erdoğan Başkanlığında Toplandı: Gündemde NATO Zirvesi ve Terörle Mücadele
Siyaset

Kabine, Erdoğan Başkanlığında Toplandı: Gündemde NATO Zirvesi ve Terörle Mücadele

14 dk önce

Bakan Bolat'tan AB'ye net çağrı: Vize engeli kalkmalı
Siyaset

Bakan Bolat'tan AB'ye net çağrı: Vize engeli kalkmalı

16 dk önce

Bakan Çiftçi Suriye'den Gönüllü Dönüşlerde Teşvik Bekliyor
Siyaset

Bakan Çiftçi Suriye'den Gönüllü Dönüşlerde Teşvik Bekliyor

16 dk önce