TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

62 torun sahibi Trabzonlu nine hayata meydan okuyor: 'Külfeti darı yaptık

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
62 torun sahibi Trabzonlu nine hayata meydan okuyor: 'Külfeti darı yaptık

Trabzon'un Düzköy ilçesinde yaşayan 89 yaşındaki Selfinaz Birinci, 62 torun sahibi olmasına rağmen elinden bırakmadığı örgü şişleriyle hem zamana meydan okuyor hem de ürettiği ürünleri çevresindekilere hediye ederek gönülleri fethediyor. Birinci, "Ben sevap kazanacağım. Parayla vermiyorum, para verseler vermem" diyerek hayata bakışını özetliyor.

62 torun, 50 yıllık örgü serüveni

Selfinaz nine, 50 yılı aşkın süredir örgü örüyor. Kış aylarında daha yoğun çalışan Birinci, yaz-kış demeden örgü şişlerini elinden bırakmıyor. Yelek, kazak, patik ve eldiven gibi birçok ürün üreten nine, bunları ihtiyaç sahiplerine ve torunlarına hediye ediyor. "Örgü örmek benim için bir ibadet gibi. Her ilmekte bir sevap var" diyen Birinci, gençlere de örgü öğretmek istiyor.

Külfeti darı yaptık: Hayata tutunma hikayesi

Selfinaz Birinci, gençlik yıllarında zor şartlarda yaşadığını, "Külfeti darı yaptık" sözüyle anlatıyor. Bu deyim, ekmeğini çıkarmak için darıdan yapılan yufka ekmeğine işaret ediyor. Nine, bugün de aynı anlayışla, elindeki imkanlarla en iyisini yapmaya çalışıyor. Oğlu, kızı ve gelinlerinin desteğiyle hayatını sürdüren Birinci, örgü örmenin kendisini genç ve dinamik tuttuğunu vurguluyor.

Düzköy'deki komşuları da Selfinaz nineyi sevgiyle anıyor. Mahalle sakinlerinden Hasan Yılmaz, "O bizim mahallenin gururu. Herkese örgü hediye eder, kimseyi kırmaz" diyor. Birinci'nin ürettiği ürünler, sadece aile fertlerine değil, aynı zamanda ihtiyaç sahibi çocuklara da ulaşıyor. Özellikle kış aylarında ördüğü patik ve bere gibi ürünleri köy okulundaki öğrencilere dağıtıyor.

Uzun yaşamın sırrı örgüde mi?

Selfinaz Birinci, sağlıklı yaşamın sırrını "hareket etmek ve hayır işlemek" olarak özetliyor. Gün boyu ev işlerinin yanı sıra örgü ören nine, doktor kontrolünü de aksatmıyor. Aile hekimi tarafından düzenli takip edilen Birinci'nin tansiyon ve şeker gibi kronik rahatsızlıkları yok. Uzmanlar, el becerilerinin yaşlılarda zihinsel ve fiziksel sağlığı olumlu etkilediğini belirtiyor.

Torunlarından Zehra Birinci, "Ninemiz hepimize örgü ördü. Her birimize ayrı desen, ayrı renk seçer. Onunla gurur duyuyoruz" diyor. Selfinaz nine, örgü örmenin yanı sıra bahçe işleriyle de ilgileniyor. Kendi yetiştirdiği sebzelerle yemek yapmayı seven Birinci, "Allah sağlık verdikçe çalışacağım" diyor.

Bu azimli nine, Trabzon'da özellikle kırsal kesimde yaşayan yaşlıların hayata bağlılığını simgeliyor. Selfinaz Birinci'nin hikayesi, Türkiye'de yaşlı nüfusun aktif yaşamını teşvik eden projelere de ilham kaynağı olabilir. Onun gibi binlerce nine ve dede, imkanlar dahilinde üretmeye, paylaşmaya devam ediyor. Bu durum, yaşlılık döneminde sosyal bağların ve üretkenliğin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Etiketler:
Selfinaz BirinciTrabzonörgüyaşlılıkhayata meydan okumagönüllüDüzköy

İlgili Haberler

Mısır’da İlginç Keşif: Prensesler Savaşçı Çıktı
Gündem

Mısır’da İlginç Keşif: Prensesler Savaşçı Çıktı

10 dk önce

Antalya'da kardeş dehşeti: Ablasını öldüresiye dövdü
Gündem

Antalya'da kardeş dehşeti: Ablasını öldüresiye dövdü

15 dk önce

Türkiye'den Yunanistan'a Batı Trakya'da Okul Kapatma Tepkisi
Gündem

Türkiye'den Yunanistan'a Batı Trakya'da Okul Kapatma Tepkisi

25 dk önce

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 52. yılı kutlanıyor
Gündem

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 52. yılı kutlanıyor

26 dk önce