Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son değerlendirmelerine göre, 6 Eylül 2025 Cumartesi günü Türkiye genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 2-4 derece üzerinde seyredecek. Batı ve güney kesimlerde ise yerel sağanak yağışların etkili olması bekleniyor. Hafta sonu planı yapacak vatandaşlar için detaylı hava durumu raporu yayımlandı.
Bölgelere Göre Hava Durumu
Meteoroloji'nin tahminlerine göre, Marmara Bölgesi'nde parçalı bulutlu bir hava hakim olacak. İstanbul, Bursa ve çevresinde öğleden sonra kısa süreli sağanak yağış geçişleri görülebilecek. Sıcaklıkların İstanbul'da 29, Bursa'da 31 derece civarında olması bekleniyor. Ege Bölgesi'nde ise İzmir başta olmak üzere kıyı kesimlerde sağanak yağış etkili olacak. İzmir'de sıcaklık 32 dereceye kadar çıkacak.
Akdeniz Bölgesi'nde Antalya ve çevresinde sıcaklık 34 dereceyi bulacak. İç kesimlerde ise daha serin bir hava hakim olacak. İç Anadolu'da Ankara'da parçalı bulutlu bir hava bekleniyor, sıcaklık 30 derece civarında seyredecek. Karadeniz Bölgesi'nde ise Trabzon ve Rize çevresinde yağışlı bir hava etkili olacak. Doğu Anadolu'da Erzurum ve Kars çevresinde sıcaklıklar mevsim normallerinin altında, 22-25 derece aralığında olacak. Güneydoğu Anadolu'da ise Diyarbakır ve Şanlıurfa'da sıcaklık 36 dereceyi görecek.
Sağanak Yağış Uyarısı
Meteoroloji, özellikle Batı Akdeniz, Ege kıyıları ve Marmara'nın güneyinde yerel kuvvetli sağanak yağış uyarısında bulundu. Yağışların öğle saatlerinden itibaren etkisini artırması, akşam saatlerinde ise yer yer gök gürültülü sağanak şeklinde devam etmesi öngörülüyor. Vatandaşların ani sel ve su baskınlarına karşı tedbirli olmaları istendi.
Rüzgarın genellikle kuzey ve kuzeybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor. Marmara ve Ege kıyılarında ise yer yer kuvvetli rüzgar (40-60 km/s) görülebileceği belirtildi. Denizlerde ise dalga yüksekliğinin 1-2 metre arasında olması tahmin ediliyor.
Sıcaklıklar Mevsim Normallerinin Üzerinde
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Eylül ayının ilk haftasında sıcaklıklar ülke genelinde mevsim normallerinin 2-4 derece üzerinde seyrediyor. Uzmanlar, bu durumun küresel iklim değişikliğinin bir yansıması olarak değerlendiriyor. Özellikle büyükşehirlerde gece sıcaklıklarının da yüksek seyretmesi, tropikal gecelere neden oluyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'de gece sıcaklıkları 20 derecenin altına düşmüyor.
Mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar, enerji tüketimini de artırıyor. Klima kullanımının yüksek olması nedeniyle elektrik tüketiminde artış yaşanıyor. Uzmanlar, vatandaşların günün en sıcak saatlerinde (11:00-16:00) dışarıda bulunmamalarını, bol su tüketmelerini ve hafif giysiler tercih etmelerini öneriyor.
Hafta Sonu Planı Yapacaklara Tavsiyeler
Hafta sonu tatili için şehir dışına çıkmayı planlayanların, gidecekleri bölgenin hava durumunu kontrol etmeleri önem taşıyor. Özellikle sağanak yağış beklenen bölgelerde açık hava etkinlikleri yerine kapalı mekanlar tercih edilmeli. Deniz tatili yapacakların ise dalga ve rüzgar durumunu takip etmeleri gerekiyor.
Meteoroloji, hava durumu tahminlerinin günlük olarak güncellendiğini hatırlatarak, vatandaşların resmi kaynaklardan bilgi almalarını tavsiye ediyor. Ayrıca, ani sel ve su baskınlarına karşı dere yataklarından uzak durulması, araçların su birikintilerine sürülmemesi konusunda uyarılarda bulunuluyor.
Uzman Görüşü ve İklim Değişikliği Bağlantısı
İklim bilimciler, Eylül ayında görülen yüksek sıcaklıkların son yıllarda sıklaştığını belirtiyor. Küresel ısınmanın etkisiyle mevsim geçişlerinin kaydığını ve yaz sıcaklıklarının daha uzun süre etkili olduğunu vurguluyorlar. Bu durum, tarımsal üretimden su kaynaklarına kadar birçok alanda olumsuz etkiler yaratıyor. Uzmanlar, bireysel olarak su tasarrufu yapılması ve karbon ayak izinin azaltılması gerektiğini hatırlatıyor.
Önümüzdeki günlerde sıcaklıkların kademeli olarak azalması ve mevsim normallerine dönmesi bekleniyor. Ancak Eylül ayının ortasına kadar sıcaklıkların normallerin üzerinde seyretmesi olası görünüyor. Meteoroloji, önümüzdeki hafta için yeni bir yağışlı sistemin yurda giriş yapabileceğini duyurdu.