Milyonlarca dul ve yetim aylığı alan vatandaşın beklediği 2026 Temmuz zammı Resmi Gazete’de yayımlanan kararla netleşti. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında ödenen dul ve yetim aylıklarına yüzde 15 zam yapıldı. Yeni düzenlemeyle birlikte en düşük dul maaşı 10.870 TL’den 12.500 TL’ye, yetim aylığı ise 8.700 TL’den 10.000 TL’ye yükseldi. Zam oranı, yılın ilk altı ayındaki enflasyon farkına ek olarak yapılan ek ödemeyle belirlendi.
Dul ve yetim aylığında yeni tutarlar
Yapılan zammın ardından dul aylığı alanların sayısı 3,2 milyon, yetim aylığı alan çocuk sayısı ise 1,1 milyon olarak kaydedildi. En düşük dul aylığı 12.500 TL olurken, eşten dolayı alınan aylıklarda gelir durumuna göre farklı oranlar uygulanıyor. Örneğin, çalışmayan ve başka bir geliri bulunmayan dul kadınlara ödenen aylık 15.200 TL’ye kadar çıkabiliyor. Yetim aylığında ise öğrenci olan çocuklar için 12 bin TL, öğrenci olmayanlar için 10 bin TL taban tutar belirlendi. Aylıklar, her ayın 17’sinde hesaba yatırılacak.
Zam kararı nasıl alındı?
Zam oranı, 2026 yılı ilk altı aylık enflasyon verileri ve bütçe imkanları göz önüne alınarak belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ocak-Haziran 2026 dönemi enflasyonu yüzde 11,3 olarak gerçekleşti. Buna ek olarak yüzde 3,7 puanlık ilave artışla toplam zam yüzde 15’e ulaştı. Muhalefet partileri, zam oranının yetersiz olduğunu ve emeklilere yapılan yüzde 20 zammın gerisinde kaldığını belirterek eleştiride bulundu. CHP Sosyal Güvenlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, “Dul ve yetim aylıkları asgari ücretin yarısına bile ulaşmıyor. Hükümet bu kesimi görmezden geliyor” dedi.
Başvuru şartları ve ödeme takvimi
- Dul aylığı: Eşi vefat eden ve gelir testinden geçen kadın/erkek başvuru yapabilir.
- Yetim aylığı: Anne veya babasını kaybetmiş, 18 yaşını doldurmamış (öğrenciyse 25) çocuklar alabilir.
- Ödemeler: Her ayın 17’sinde PTT veya banka hesabına yatırılır.
Başvurular, SGK il müdürlükleri ya da e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Yetim aylığı alan öğrencilerin her yıl eylül ayında öğrenci belgesi ibraz etmesi gerekiyor.
Enflasyon karşısında satın alma gücü eriyen dul ve yetim aylığı sahipleri için yapılan bu zam, kısa vadeli bir nefes olsa da uzun vadede sürdürülebilir bir sosyal güvenlik politikasına ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Türkiye'de her 10 kişiden biri dul veya yetim aylığı alırken, bu kesimin yoksulluk riski diğer gruplara göre daha yüksek. Ekonomistler, aylıkların asgari ücrete endekslenmesi gerektiğini vurguluyor.