2026 FIFA Dünya Kupası, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Meksika'nın ev sahipliğinde düzenlenecek. Turnuvanın resmi maç topu Adidas 'Trionda', sahip olduğu akıllı teknolojiyle futbol dünyasında bir ilki temsil ediyor. Top, her maç öncesinde şarj edilmesi gereken bir batarya içeriyor. Şarj işlemi tamamlandığında, topun içindeki sensörler hız, dönüş, basınç ve konum gibi verileri anlık olarak hakemlere ve yayıncılara iletiyor. Bu teknoloji, ofsayt tartışmalarını sonlandırmak ve oyuncu performansını daha net analiz etmek için tasarlandı. Adidas, topun 2025 yılında düzenlenecek test maçlarında kullanılacağını duyurdu.
Akıllı Top: Trionda'nın Özellikleri
Adidas Trionda, bir önceki Dünya Kupası'nda kullanılan Al Rihla modelinin üzerine inşa edildi. Yeni top, iPhone için geliştirilmiş bir şarj istasyonuna benzer bir kutu içinde geliyor. Kutuya yerleştirilen top, kablosuz olarak 20 dakikada tam şarja ulaşıyor. Şarj sırasında topun dış yüzeyindeki LED ışıklar yanıp sönerek şarj durumunu gösteriyor. Tam şarj, yaklaşık 6 saatlik aktif maç süresi için yeterli. Topun içinde jiroskop, ivmeölçer ve barometrik basınç sensörü bulunuyor. Bu sensörler, topun saniyede 500 kere örnekleme yaparak veriyi bir uygulamaya aktarıyor. Hakemler, bu verileri ofsayt kararlarında kullanmak üzere bir tabletten takip edebilecek.
Ofsayt Teknolojisine Entegrasyon
2022 Katar Dünya Kupası'nda yarı otomatik ofsayt teknolojisi kullanılmıştı. 2026'da ise Trionda, bu sisteme daha hassas veri sağlayacak. Topun konum bilgisi, sahadaki 12 kamerayla desteklenerek ofsayt çizgisinin milimetrik belirlenmesine yardımcı olacak. FIFA Yetkilisi Maximilian Schmidt, 'Topun şarj edilebilir olması, uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bir özellikti. Artık her maç öncesi şarj rutini, stadın bir parçası haline gelecek' dedi. Ayrıca top, gol çizgisi teknolojisiyle de entegre çalışacak; topun tamamen çizgiyi geçip geçmediğini anlık bildirecek.
Sürdürülebilirlik ve Geri Dönüşüm
Adidas, Trionda'nın üretiminde %30 oranında geri dönüştürülmüş malzeme kullandığını açıkladı. Topun dış yüzeyi biyobazlı poliüretan kaplamayla su geçirmez hale getirilmiş. Şarj kutusu ise tamamen geri dönüştürülebilir plastikten üretilmiş. Bu, turnuva organizasyonunun sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu bir adım olarak değerlendiriliyor. Ancak bazı çevre grupları, kullan-at piller yerine şarj edilebilir batarya tercihinin olumlu olduğunu ancak topun her maç öncesi insan gücüyle şarj edilmesinin lojistik bir yük oluşturabileceğini belirtti.
FIFA, Trionda'nın 2025 başında düzenlenecek olan FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda kullanılacağını ve turnuva boyunca toplam 15.000 topun tahsis edileceğini duyurdu. Bu toplar, takımlara antrenman maçlarında dağıtılacak ve maç öncesi şarj prosedürü tüm ekiplere eğitimle anlatılacak. Akıllı top teknolojisinin futbolun geleceğine yön vereceği ve hatalı kararları minimize edeceği düşünülüyor. Ancak bu teknolojinin pahalı olması, daha küçük liglerde kullanımını sınırlandırabilir. 2026 Dünya Kupası, sadece 48 takımın katılımıyla değil, aynı zamanda bu yenilikçi topla da tarihe geçmeye hazırlanıyor.